JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha høyere grunnlønn

Mens Parat ble enige med NHO Service under meklingen på sin vekteroverenskomst, brøt Arbeidsmandsforbundet og gikk til streik. – Vi hadde forskjellige krav, sier forhandlingsleder Erna Hagensen.

ane.borrud@lomedia.no

14 timer på overtid brøt forhandlingsdelegasjonen fra Arbeidsmandsforbundet med NHO Service, og 1. juni klokka 20:00 er vekterstreiken et faktum.

Det er andre gangen vekterne i Arbeidsmandsforbundet streiker på egen overenskomst. Forrige gang var i 2010. Da varte streiken en uke, og protokollteksten fra Riksmeklingsmannen var avgjørende for at vekterne avsluttet streiken. «Partene er enige om at lønnsutviklingen i bransjen skal bedres» og «Målet er å komme nærmere gjennomsnittlig industriarbeiderlønn», sto det i den.

– I 2010 forpliktet arbeidsgiverne seg til at lønnsnivået i bransjen skulle heves opp mot en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Dette kravet er ikke innfridd nå to år etter, og nå krever vi at arbeidsgiverne forplikter seg til å oppfylle intensjonen fra 2010, enten ved å heve minstelønnsgarantien eller ved en forpliktende opptrappingsplan. Det vil ikke arbeidsgiverne gå med på, og derfor brøt vi meklingen, sier Erna Hagensen, forhandlingsleder for Arbeidsmandsforbundet.

I dag tjener en vekter i snitt 294.000 i grunnlønn, det vil si 85,1 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

At Parat ble enige med NHO Service om en skisse, mens Arbeidsmandsforbundet brøt, mener er ikke vanskelig for forbundslederen å forklare:

– Parat hadde i utgangspunktet andre krav enn det vi hadde. Organisasjonen har medlemmer hovedsakelig på Gardermoen og Rygge, og ville ha et kompetansetillegg for sikkerhetskontrollørene på flyplassene. Vi vil ha en økt grunnlønn for alle.

I følge forhandlingslederen er det grunnlønna som er problemet i bransjen.

– Og så må du huske på at vi har 3.300 medlemmer som ikke jobber på flyplass, legger hun til.

– Kommer vekterne til å lykkes med streiken?

– Vi forventer at arbeidsgiverne kommer på banen og kommer oss i møte. Hvis ikke så er vi forberedt på å ta kampen. Lenge.

Annonse
Annonse