JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kamp for likelønn

Fagorganiserte over hele Tyskland deltok torsdag i demonstrasjoner og møter med krav om slutt på bruk av midlertidige arbeidskontrakter og lik lønn for likt arbeid.

Nøyaktig hvor mange arrangementer som ble gjennomført på aksjonsdagen til den tyske landsorganisasjonen DGB i går, foreligger det ingen oversikt over, men DGB anslår at det dreier seg om flere hundre enkeltaksjoner. Bare innenfor IG Metall-området deltok rundt 210.000 fagorganiserte fra 1.360 bedrifter i ulike aksjoner under mottoet «Arbeit – sicher und fair» (Arbeid – trygt og fair).

Tilsvarende aksjoner ble arrangert innen DGBs største forbundsområder som Ver.di (privat og offentlig tjenesteytende sektor), EVG (Jernbane- og samferdselsforbundet), IG BCE (gruvedrift, kjemi og energi) og NGG (nærings-, nytelse og hotell/restaurant).

Nei til flere vikarer

På et protestmøte i regi av Ver.di på Potsdamer Platz midt i Berlin torsdag ettermiddag gjentok DGB-leder Michael Sommer og lederen for DGB i Berlin og Brandenburg, Doro Zinke, hovedkravene om slutt på misbruk av midlertidige kontrakter, og innføring av likelønn og minstelønn. Sommer er også leder for Den internasjonale faglige samorganisasjonen IFS (ITUC).

– Midlertidig ansatte og utstrakt vikarbruk er i ferd med å ta fullstendig overhånd i arbeidslivet, men slik kan vi ikke ha det. Som hovedregel tjener de midlertidige rundt 30 prosent mindre enn deres fastansatte kolleger. Vi krever at arbeidere som utfører likt arbeid også får likt betalt, slik det er vanlig i siviliserte samfunn, sier Michael Sommer.

Og DGB-lederen i Berlin-Brandenburg, Doro Zinke, understreker betydningen av at Tyskland innfører en lovfestet minstelønn, slik at vanlige arbeidstakere kan leve av lønningene sine uten å måtte gå veien til sosialkontoret for å kunne betale regningene.

– Vi kan ikke fortsette å ha det slik at folk i fullt arbeid tjener så dårlig at de er berettiget til sosialstønad, sier Zinke.

Tysk LO anslår at rundt ti prosent av arbeidsstyrken, eller nær en million arbeidstakere, i dag er midlertidig ansatte via vikarbyråer og utleiefirmaer. Mens regjeringen skryter av at det er skapt hundretusener nye jobber, fastslår DGB at hver andre ny jobb er midlertidig via et vikarbyrå.

To av tre bedrifter bruker midlertidige

En fersk undersøkelse blant bedriftsrådsledere innenfor IG Metall-området viser at to av tre bedrifter benytter seg av innleid arbeidskraft. Bare i en femdel av tilfellene tilbyr bedriftene fast ansettelse på normale vilkår med bakgrunn i tariffavtale. På Daimler-verkene har man for eksempel cirka 3.000 innleide ansatte. Der har fagforeningen fått gjennomslag for at de midlertidige skal ha samme lønn som fast ansatte, men de midlertidige får ikke skifttillegg og ligger dermed langt under i lønn.

Antallet midlertidige har eksplodert de siste to årene. Nå frykter DGB at forholdene vil bli enda verre fra 1. mai, da vikarbyråene kan operere nesten uten begrensninger i hele EU-området.

For tysk LO er kampen mot midlertidige ansettelser, mot lønnsdumping og for likelønn og lovfestet minstelønn på 8,50 Euro i timen en og samme sak. Siden DGB-kongressen i 2006 har DGB kjempet for innføring av lovfestet minstelønn. Nå er dette utvidet til å gjelde kamp mot lønnsdumping og midlertidige.

Langer ut mot regjeringen

Etter at sosialdemokratene høsten 2009 kom seg ut av regjeringssamarbeidet med det kristlig-demokratiske partiet CDU, har SPD orientert seg mer og mer i retning av DGBs krav. For DGB blir dermed den konservative koalisjonsregjering hovedmotstanderen. DGB-sjef Michael Sommer rettet torsdag skytset mot det liberale juniorpartiet FDP i regjeringen, som i stor utstrekning minner mer om FrP her hjemme enn et liberalt parti.

– Det er nå møkka-partiet FDP som blokkerer en løsning i regjeringen når det gjelder midlertidig ansatte, sa Sommer på Potsdamer Platz i går. Det er sterkt kost fra en DGB-leder som normalt legger meget stor vekt på ikke å rote seg inn i partipolitisk krangel.

Likelønnskravet fra DGB har for øvrig bred støtte også i befolkningen. En representativ måling utført av TNT Infratest for IG Metall viser at 80 prosent er for lik lønn for midlertidige og fast ansatte. En tilsvarende Allensbach-undersøkelse på oppdrag for storavisen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung viste at 87 prosent mener at lønnsforskjellene mellom midlertidige og fast ansatte er urettferdig.

Annonse

Flere saker

Annonse