JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tunge spørsmål i lønnsoppgjøret

Partene i lønnsoppgjøret i offentlig sektor innstilte seg fredag på å ta natten i bruk for å få tunge spørsmål om økonomi på plass.

Riksmekler Kari Gjesteby sier at en del punkter er blitt avklart etter at meklingen ble gjenopptatt fredag morgen. Gjesteby får hjelp av mekler Nils Dalseide, til daglig sorenskriver ved Sør-Østerdal tingrett.

– Vi er nå to meklere som supplerer hverandre. Det er effektivt og nødvendig. Men det er til sjuende og sist opp til partene å tøye seg sånn at det blir en positiv løsning. Meklernes rolle er å legge forholdene til rette, sa Gjesteby ved 19-tiden.

Da hadde partene sittet sammen i ti timer, bare avbrutt av spisepauser og avbrekk for å konsultere med de respektive forhandlingsdelegasjonene. På arbeidstakersiden møter LO Stat, Unio Stat og YS, mens det er staten som er arbeidsgiver og motpart.

– Les også: LO trapper opp kommunestreiken

De positive kommentarene ved starten på den nye meklingsrunden ble utover dagen avløst av utålmodighet og en smule oppgitthet i organisasjonene. Særlig Unio skal ha vært misfornøyd med framdriften. Ifølge flere nettaviser har staten ikke lagt friske penger på bordet.

Gjesteby ville selv ikke kommentere enkeltheter eller tallstørrelser.

Kilder i organisasjonene sier at ved et nytt brudd vil situasjonen bli mer fastlåst enn noen gang, og at nye uttak neste uke ville øke dramatikken og ringvirkningene betydelig.

Den siste meklingsrunden omfatter kun partene i statsoppgjøret. Det har ikke vært kontakt mellom partene i KS-området eller i Oslo kommune. Statsoppgjøret er såkalt frontfag i offentlig sektor, der rammene i dette oppgjøret setter standarden for lønnsoppgjøret for de kommunalt ansatte.

Gjesteby regnet det fredag kveld som sannsynlig at partene i kommuneoppgjøret ville gjenoppta kontakten dersom det ble en vellykket utgang på meklingen i statsoppgjøret.

– Les også: Kan bli ferje-kaos

Streiken omfatter flere enn 50.000 arbeidstakere organisert i Unio, YS og LO, men så langt er under 10 prosent av de offentlig ansatte tatt ut. Den ble trappet opp tidligere i uka etter at meklingen brøt sammen natt til torsdag i forrige uke. Oslo er et eget tariffområde, og her er Unio og YS i streik.

Ansvarlig statsråd, administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap), var fredag lite lysten til å kommentere konflikten, ut over å si at hun var glad for at partene hadde gått tilbake til mekling.

– Det er alltid et godt tegn, sa Aasrud

På LOs hjemmesider sier LO-leder Roar Flåthen at ny mekling bærer bud om at motparten har mer å gi. Det samme ga Unios streikeleder Arne Johannessen uttrykk for da hans delegasjon troppet opp hos Riksmekleren.

Det er ventet at alle de tre hovedsammenslutningene trapper opp streiken betydelig til uken.

Gjesteby sier det hviler et stort press på partene, siden streiken er omfattende og rammer mange samfunnsfunksjoner og svært mange av landets innbyggere. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse