JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Clinton med klimaappell

Hillary Clinton gikk tom for adjektiver da hun skulle beskrive Tromsø, men avsluttet norgesbesøket med en appell om klimahandling.

– Tromsø har vært fantastisk. Været er perfekt, utsikten superb. Jeg går tom for adjektiver. Jeg har rett og slett hatt en fin dag, sa Clinton før hun forlot Ishavsbyen lørdag ettermiddag.

– Les også: Roer ned i Tromsø

Hun hadde da tilbrakt to timer på forskningsskipet Helmer Hanssen og besøkt Framsenteret, der det permanente sekretariatet for Arktisk råd etablerer seg mye på grunn av hennes støtte til Norge. Hun hadde spist norsk sjømat på vertshuset Skarven og vandret gjennom Tromsøs gater med sin vert, utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Det er alltid viktig å få førstehåndsopplevelser. Jeg besøkte Svalbard som senator. I fjor møtte jeg i Arktisk råd i Nuuk på Grønland. Her i dag har jeg fått førstehåndskunnskap fra eksperter på forskningsskipet om hva som skjer i Arktis. De sier at virkeligheten overgår mange av prognosene for global oppvarming, sier Clinton.

– Les også: Clinton roste Norge

Dette er ifølge Clinton ikke overraskende, men desto mer skremmende. Hun manet til handling i Tromsø.

– Det har vært viktig å videreføre og utdype samarbeidet mellom meg og Jonas og USA og Norge. Det er også viktig å sende et klart signal. Selv om det framstår som en uoverkommelig oppgave for menneskeheten å ta de nødvendige skritt for å begrense virkningene av global oppvarming og klimaendringer, kan vi alle gjøre noe. Og det er vår oppgave å få til handling, sa Clinton.

– Les også: Deler bekymring for Syria

Også Jonas Gahr Støre lot seg begeistre av et Tromsø han har besøkt en rekke ganger som utenriksminister.

– Jeg har vært vertskap for mange her i mine år som utenriksminister. Men jeg har aldri hatt en bedre gjest. Hillary Clinton har en utrolig evne til å være til stede i det hun opplever, sier Støre.

Utviklingen i Arktis ble det grunnleggende gjennomgangstemaet i et besøk der de to utenriksministrene har hatt sjeldent god tid til lange samtaler og gode opplevelser.

Begge understreker at norgesbesøket vil føre Norge og USA nærmere som arktiske allierte.

– Vi har begge forpliktet oss til en ansvarlig utnytting av ressursene i Arktis og til å gjøre det vi kan for å begrense effekten av klimaendringene, sa Clinton.

– Les også: Hillary Clinton i Norge

Den amerikanske utenriksministeren var også raus med karakteristikkene av sin samtalepartner og vert i Tromsø.

– Jonas har vært en global leder, ikke en norsk leder i å få verdens oppmerksomhet rettet mot Arktis og det høye nord. Han har vært drivende for at vi nå operasjonaliserer samarbeidet i Arktisk råd. Nå retter en hel verden blikket mot Arktis og hvilket potensial som ligger i ressurser her. Vi ønsker at Arktisk råd skal være den primære institusjonen som håndterer arktiske spørsmål, slår Clinton fast. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse