JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klart for mellomoppgjør

Økt kjøpekraft for alle medlemmer er kravet foran vårens tarifforhandlinger. I tillegg må det tas tak i utfordringene med å skaffe nok fagfolk, mener forbundsstyret i NJF.

oystein@lomedia.no

I staten vil Norsk Jernbaneforbund ha likt kronetillegg til alle, og midler til lokale oppgjør i etatene. Videre kreves fullt innsyn i Jernbaneverkets lønnsvilkår for alle ansatte.

– Fagarbeideryrkene må gjøres mer attraktive både når det gjelder fleksibilitet i utdanningssystemet, arbeidsforhold og det generelle lønnsnivået. Økende bevilgninger til investeringer, drift og vedlikehold får ikke full effekt så lenge det mangler kvalifisert arbeidskraft, mener forbundsstyret, som vil ta hoveddelen av lønnsmidlene ut sentralt.

Datoer

I år dreier oppgjøret seg kun om kronetillegg. Med samordnet oppgjør i privat sektor kan det være ferdig i mars. Da er etter planen Spekter i gang med A-delen 4. april. Der kommer generelle tillegg, og det blir satt frister for når forhandlingene i virksomhetene skal være unnagjort. Denne innledende runden kan være raskt ferdig.

Siden påsken kommer sent i april, kan det drøye med å avslutte B-delen til dagene før 1. mai. Nytt i år er at det ikke lenger er snakk om å få bistand fra henholdsvis LO Stat og Spekter hvis det låser seg lokalt. I Spekter åpner NJF for ulike kronetillegg, og krever at forhandlingene tar utgangspunkt i virksomhetens samlede lønnsmasse.

Kravene til B-delen må være klare innen 31. mars, og forbundets administrasjon vil gjerne ha alt sendt inn for å få en oversikt.

Ny vurdering

Forbundsstyremøtet som forberedte vårens oppgjør diskuterte også frontfaget, hvilke tariffavtaler som er med der, og hva det innebærer av begrensninger. I år skal det ikke gjøres endringer i avtaleverket, temaet er kun kroner og øre, men dette blir en debatt foran hovedoppgjøret 2012.

Ofte blir rammen som settes i frontfaget brukt som et maksimum av hva som kan gis i andre oppgjør, og det reagerer mange på. Innenfor NSB-konsernet er det grupper av lavtlønnede som må få et prosentvis større tillegg hvis de skal ha mulighet til å ta igjen noe av etterslepet.

Grunnlaget

Ifølge Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) var samlet lønnsvekst fra 2009 til 2010 på 3 ¾ prosent. I staten ble den 4,5 prosent. Tallet inkluderer en ny arbeidstidsavtale for politi- og lensmannsetaten, beregnet til 0,6 prosent.

I Spekter-bedriftene, unntatt helseforetakene, anslår TBU at veksten ble 3,5 prosent.

Til sammenlikning ble den 6 prosent i finansnæringen, 3,7 i kommunene og 3,5 for industriarbeidere og 4,25 for industrifunksjonærer, ifølge den foreløpige rapporten.

Der beregnes overhenget til 2,25 prosent i staten og 1 prosent i Spekter. Overheng er betegnelse på ettervirkningene av forrige års oppgjør, selv om det ikke gis lønnstillegg.

Annonse
Annonse