JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Turistene svikter Hellas

På to år har omsetningen til veskeselger Andreas Sfakianakis blitt redusert med nesten 50 prosent. Turistsvikten kan koste landet 100.000 arbeidsplasser i år.

tri.nguyen@lomedia.no

I en av Chanias travleste gater på Kreta står Sfakianakis og hjelper turister med å velge vesker. Handlegaten Leatherstreet er godt besøkt av turister fra Skandinavia og resten av Europa som vil handle billig skinnvesker og skinnklær. Men finanskrisen har også nådd hit.

– Omsetningen til butikken har sunket nesten 50 prosent de siste to årene. Og det gjelder ikke bare vår butikk. De andre butikkene sliter med det samme. Vår erfaring er at det er færre turister enn vanlig, og de er mer forsiktig med pengene. De dyreste veskene henger lengre, forteller Sfakianakis.

I tillegg til at Sfakianakis´ omsetning har gått ned har også kona mistet jobben som mikrobiolog. Men foreløpig greier de seg bra.

– Heldigvis har vi eget hus som er nedbetalt, hvis ikke hadde vi ikke klart oss på en lønn. Omsetningen har gått ned og skatten har gått opp de siste årene. Det er trist at turistene er skeptiske, det har de ingen grunn til. Vi er fortsatt serviceinnstilte og ønsker dem velkommen selv om situasjonen i landet er veldig trist, sier Sfakianakis til LO-Aktuelt.

Nedgangstider

Den greske turistforeningen spår en nedgang på 15 prosent i besøkende til landet i år, noe den mener vil fjerne 100.000 arbeidsplasser i turistnæringen. Først og fremst har greske turister i eget land forsvunnet i hopetall. Også fra Italia, Tyskland og Storbritannia er det færre besøkende.

For å imøtegå nedgangen har den greske regjeringen senket merverdiavgiften på hotellovernattinger, men samtidig er avgiften økt på andre varer og produkter.

Streiker påvirker

Salgsdirektør hos turselskapet Ving, Marie-Anne Zachrisson, vil ikke kommentere hvorvidt hennes kunder er mer forsiktig med lommepengene, men forteller at Ving har solgt nesten like mange reiser til Hellas i år sammenlignet med i fjor.

– I vinter var vi bakpå med salget, men det har tatt seg opp. Massiv mediedekning om streiker i Hellas var nok delaktig i folks bekymring og skeptisk til å bestille reiser. Men nå har det tatt seg opp og det virker heller som innstillingen hos folk er omvendt: Turisme kan hjelpe Hellas, sier Zachrisson.

– Hellas vil alltid være like vakkert og menneskene gjestfrie. Her er det bare å komme og bruke masse penger, ler Sfakianakis.

Annonse
Annonse