JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bøyer seg for EU

Kravet om kommunal forhåndsgodkjenning i byggesaker er i strid med EUs tjenestedirektiv.

kjell.werner@anb.no

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) innser nå nederlaget og legger seg flat for EU-systemet. Hun har kommet til at det er riktig å følge konklusjonen i uttalelsen fra ESA, organet som kontrollerer EØS-avtalen.

– Grunnen til dette er at tjenestedirektivet trekker meget strenge grenser rammer for restriksjoner for tjenesteytere, og da særlig for midlertidige tjenester, skriver kommunalministeren i et svarbrev til Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter.

– Les også: Raskere svar i byggesaker

Etter plan- og bygningsloven kreves det at arbeidet i en stor del byggesaker skal utføres av foretak som påtar seg ansvar for at loven følges. Foretakene skal godkjennes av kommunen i forkant. Det er spesielt denne forhåndsgodkjenningen som ESA mener strider mot tjenestedirektivet, og dermed EØS-avtalens paragraf om tjenesteyting på tvers av landegrensene.

Kommunalministeren innrømmer at Norge har en dårlig sak. Det er nemlig vanskelig å dokumentere effekten av ett enkelt virkemiddel for kvalitet i bygg, når kvaliteten påvirkes av en lang rekke forhold.

– Les også: Alle byggeregler på ett sted

Samtidig mener ministeren at det ikke vil være mulig å overholde ESAs frist på to måneder på å oppheve kravet om lokal godkjenning. Hun mener at godkjenningsordningen ikke kan fjernes før det er utredet andre alternativer som sikrer lovens formål om kvalitet i bygninger. Navarsete ber om dialog og håper det er mulig å unngå en unødvendig rettssak i Efta-domstolen.

De nye reglene for byggesaker ble vedtatt i mai 2009 mens tjenestedirektivet trådte i kraft desember samme år. ESA stilte raskt spørsmål om den norske ordningen, og i juli 2011 ble det åpnet formelt sak mot Norge. (ANB)

Annonse
Annonse