JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Britene kutter 17000 forsvarsstillinger

Innen 2015 skal det britiske forsvaret fjerne 17 000 stillinger. Royal Airforce, det britiske luftforsvaret, er den første forsvarsgrenen som forteller hvordan kuttene skal komme.

morten.hansen@lomedia.no

Allerede i oktober i fjor ble det klart at Det britiske forsvaret skal kutte 17 000 stillinger de kommende årene. Hæren skal kutte 7 000 stillinger, mens marinen og luftforsvaret kutter 5 000 stillinger hver. Det britiske forsvarsdepartementet regner med at en del av stilingskuttene skjer som følge av frivillig avgang og kutt i rekruttering. Likevel er det 11 000 stillinger som vil bli direkte fjernet.

RAF (det britiske luftforsvaret) er den første av forsvarsgrenene som kommer med detaljerte planer om hvordan nedskjæringene skal skje. Blant annet vil to jagerflyskvadroner bli lagt ned.

Forsvarsminister Liam Fox fastslår at det britiske forsvaret er nødt til å omstrukturere sine ressurser.

– Avgjørelsene vi skal ta er ikke enkle, men de vil ivareta våre internasjonale interesser og gjøre oss i stand til å arbeide effektivt med våre allierte og partnere for å sikre verden sikkerhet og stabilitet.

Får følger

Nestleder i Norges Offisersforbund, Torbjørn Bongo, mener de britiske forsvarskuttene kan få følger for Norge.

– Når våre allierte kutter i sine styrker, betyr det at det er færre som kan stille opp hvis vi trenger hjelp. Vi blir mer avhengige av oss selv, sier Bongo.

Han konstaterer at det er god grunn til å følge med på hva som skjer i på de britiske øyer – også med tanke på Norges engasjement i Afghanistan.

– Hvis dette får følger for de britiske styrkene i Afghanistan, kan det føre til at de andre landene må øke sin aktivitetet – eventuelt at det totale engasjementet reduseres. Det vil uansett få følger for Norge, sier Bongo.

Annonse

Flere saker

Annonse