JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi gir oss ikke!

I går gikk vekterne på Heliporten på Sola ut i streik. Dermed ble trafikken til blant annet Ekofisk- og Sleipnerfeltet stengt.

ane.borrud@lomedia.no

Mandag morgen ble vekterstreiken trappet opp. 429 vektere i Rogaland, Aust- og Vest-Agder la ned arbeidet. På Heliporten på Sola merkes det godt at 21 av 32 vektere er i streik.

– Akkurat nå går det ingen flighter, og mest sannsynlig kommer de fleste helikoptrene til å stå stille så lenge streiken varer. Bortsett fra nødstilfeller da. De får selvsagt gå som de skal, sa regiontillitsvalgt i Securitas i Rogaland, Per Lassen, til Arbeidsmanden.

Han forteller at det var stor aktivitet på søndag, før vekterne på Sola gikk i streik.

– Det var mange flere flighter enn normalt, for å få folk ut på og hjem fra plattformene.

Lønnskrav

Vekterne krever at lønningen skal nærmere en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. I dag har de en minstelønnsgaranti som sørger for at de ikke går under 85 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Det er denne garantien de vil ha hevet.

– I 2010 ble vi lovet en økning av lønningene opp mot 95 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Arbeidsgiverne har ikke holdt det de lovet, mener Lassen.

Han viser til at vekterne for to år siden hadde en begynnerlønn på 134 kroner i timen, noe som utgjorde 85 prosent av industrilønna. I år har de 150 kroner i timen – og fortsatt 85 prosent av det en industriarbeider tjener i gjennomsnitt.

– Vi har gått opp i kroner, men det har alle andre også. Vi har ikke nærmet seg industriarbeiderlønna i prosent, slår Lassen fast.

Vanskelig å leve på vekterlønn

Grunnlønna til en fersk vekter er 294.000 kroner i året. Etter ni år i bransjen er grunnlønna 311.500 kroner, og høyere kommer du ikke.

– Det er vanskelig å leve i Stavanger på en vekterlønn. Et par med to vektere har store problemer med å få huslån, melder Lassen.

Derfor streiker han og hans kollegaer.

– Hovedkravet er en økning i garantisatsene. Jeg ønsker og håper at dette skjer. Vi må få opp grunnlønna.

– Hva med trusselen om tvungen mekling?

– Vi får ta det når det kommer. Jeg håper at partene kommer til enighet seg i mellom. Blir det tvungen i år, så blir det streik igjen om to år, spår Lassen.

Og trusselen om tvungen mekling stopper ikke kampviljen hos vekterne på Sola.

– Jeg er veldig stolt av de organiserte. Jeg ser at kampviljen er på topp. Vi kommer ikke til å gi oss, slår Lassen fast.

Annonse
Annonse