JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I morgen vokser køene

Det var ingen bevegelse i vekterstreiken tirsdag etter at partene gikk fra hverandre i dårlig stemning mandag ettermiddag.

Norsk Arbeidsmandsforbund tar ut ytterligere 450 vektere onsdag. Oslo Lufthavn Gardermoen er en av flyplassene som blir hardt rammet.

– Onsdag tas 59 nye vektere ut i streik hos oss, og da er vi oppe i nesten 200 streikende. Det forverrer situasjonen, sier informasjonssjef Jo Kobro.

Han forteller at det ikke var køproblemer på Gardermoen tirsdag, bortsett fra før klokka 5. Det skyldtes at mange hadde møtt opp svært tidlig for å være sikre på å komme av sted med fly.

– Vi hadde 3.000 passasjerer bak slusene mot normalt mellom 1.000 og 1.500. Senere har det gått greit. Folk tar det med godt humør, og det hjelper veldig, sier Kobro som har merket seg at det er betydelig færre forretningsreisende enn vanlig.

Han sier det er vanskelig å gi råd om hvor tidlig flypassasjerene bør møte opp onsdag.

– Men de bør beregne god tid, sier han.

– Les også: – Ikke grunnlag for streik

Opptrappingen av vekterstreiken fra onsdag vil forverre situasjonen dramatisk, skriver kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor i en pressemelding.

Han forteller at alle lufthavner rapporterer om betydelig nedgang i antall passasjerer og lavere belegg enn normalt på ruteflyene.

Onsdag vil fem flyplasser være helt stengt. Det er Sandnessjøen, Alta, Kristiansund, Førde og Leknes. De øvrige lufthavnene som er rammet av streiken vil ha betydelig redusert kapasitet. Noen stenger sikkerhetskontrollen deler av dagen.

Helikoptre står

I Stavanger øker antallet streikende fra 40 til 50 onsdag, men lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen regner ikke med store problemer foreløpig.

– På det meste var det 15 minutter kø tirsdag. Det var før klokka 5. Det har gått veldig greit på grunn av lite trafikk, sier han.

Helikoptertrafikken til Nordsjøen er rammet, både fra Stavanger og de øvrige basene langs kysten. Antallet flyginger fra Stavanger onsdag ventes å være om lag halvparten av det normale.

I Kristiansund og Florø har sikkerhetskontrollene for oljearbeiderne vært stengt tirsdag. Men det er ingen fare for noen akutt krise for Statoil, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil.

Streiken fortsetter

Det var tirsdag ingen tegn til noen tilnærming mellom partene i konflikten. Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer vekterne og arbeidsgivermotparten NHO Service gikk fra hverandre etter lange møter mandag ettermiddag. Stemningen var dårlig mellom partene, og de står langt fra hverandre.

Foruten problemer på flyplassene begynner vekterstreiken å få andre konsekvenser rundt om. Blant annet Oslo Sentralstasjon og flere kjøpesentre merker at vektere er i streik.

En litt mer populær side ved streiken er at bilistene ved flere bomanlegg rundt om i landet kan kjøre gratis fordi vektere som betjener bommene er i streik.

– Les også: – Ikke grunnlag for streik

Vekterstreiken skaper allerede flykaos, og enda flere flyplasser kan bli streikerammet fra lørdag hvis meklingene i Avinor-oppgjøret og oppgjøret for flyteknikerne ikke fører fram.

Torsdag setter LO Stat og Spekter seg sammen hos Riksmekleren for å prøve å finne en løsning på årets tariffoppgjør i Avinor. Det samme gjør Norsk Flytekniker Organisasjon og NHO Luftfart. Begge oppgjørene har frist natt til lørdag. Fører ikke meklingen fram, kan store deler av norsk luftfart bli rammet av streik lørdag morgen.

LO Stat har tatt ut 176 ansatte ved ni flyplasser, og de fleste av disse kan bli stengt i tilfelle streik. Det gjelder flyplassene i Brønnøysund, Førde, Evenes, Kirkenes, Vigra og Hovden. I tillegg vil Værnes og Gardermoen bli rammet av redusert drift. Allerede fra mandag kan den eventuelle streiken bli trappet opp med 70 nye streikende på Sola lufthavn.

Det er ansatte organisert i Norsk Tjenestemannslag og EL&IT Forbundet som eventuelt vil streike, med yrkesgrupper som elektromontører, brann- og havarimannskap, teknikere og lufthavnbetjenter. Nestleder i LO Stat, Eivind Gran, vil ikke si så mye om de ansattes krav.

– Det jeg kan si, er at det er komplisert og vanskelig, sier han til nettstedet Frifagbevegelse.no.

– Les også: Riset klart bak speilet

Norsk Flytekniker Organisasjon har tatt ut alle sin 479 medlemmer i streik fra lørdag. Hvis meklingen ikke fører fram vil Gardermoen, Flesland, Sola, Værnes, Bodø og Tromsø rammes fra lørdag. Arbeidstakerorganisasjonen krangler om lønnstillegg med NHO Luftfart, men leder Roger Handeland i Norsk Flytekniker Organisasjon håper å unngå streik.

– Vi har varslet at vi tar ut alle våre medlemmer med en gang og håper at vi raskt kan bli ferdige med oppgjøret, sier Handeland.

Taxfree-stopp?

Om ikke reisende ved norske flyplasser allerede er hardt rammet av streik, kan også handelen i taxfree-butikkene bli streikerammet. Oppgjøret mellom Luftfartens funksjonærforening og Virke har meklingsfrist ved midnatt. Hvis ikke mekler Merete Smith klarer å få partene til å enes om en løsning, vil rundt 240 ansatte i taxfree-butikkene bli tatt ut i streik fra onsdag morgen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse