JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Steile klimafronter

Regjeringen og opposisjonen bønnfalles om å gjenoppta forhandlingene om et bredt klimaforlik. Men frontene er steile og avstanden stor.

Overlegningene i Stortingets energi- og miljøkomité brøt sammen fredag ettermiddag, men viljen til å gjenoppta forhandlingene er øyensynlig til stede hos begge parter. Problemet er at begge parter krever at den andre beveger seg først.

Opposisjonen etterlyser reell kompromissvilje hos de rødgrønne. Til gjengjeld møtes de med anklager om politisk spill. De 34 forslagene som Høyre, Venstre og KrF la fram under forhandlingene, beskrives som ren overbudspolitikk av regjeringen.

– De borgerlige framprovoserte et brudd ved å fremme krav som de viste ville bli avvist, sier en kilde i regjeringsapparatet til NTB.

Etterlyser Jens

De borgerlige partiene avviser på sin side at et nytt klimaforlik ble ofret av strategiske årsaker. Fra Kristelig Folkeparti kom det tirsdag en invitasjon til nye forhandlinger.

– Vi er klare til å forhandle hvis regjeringen ønsker det. Jeg inviterer statsministeren til å komme oss i møte med mer forpliktende klimatiltak, sier KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen.

Han understreker at regjeringspartiene må komme opposisjonen i møte dersom nye forhandlinger skal føre fram.

– Et nytt forlik må handle om mer enn å skrive under på regjeringens klimamelding. Den er god på mål og visjoner, men mangler troverdige virkemidler og tiltak, sier han.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) beklager at forhandlingene på Stortinget brøt sammen, men vil nødig kommentere saken nærmere.

– Det er synd at det ikke var mulig å komme fram til enighet. Regjeringspartiene sa at de var beredt til å gjøre endringer i klimameldingen. Men nå er saken til behandling i Stortinget, og da er det ikke riktig av meg å kommentere den, sier Stoltenberg til NTB.

Havarerte

Forhandlingene om et klimaforlik havarerte fredag etter dager med intensive samtaler. Tonen var amper da bruddet var et faktum, og begge leire ga den annen skylden for sammenbruddet. Svarteper-spillet har fortsatt på Twitter og i mediene de siste dagene.

Nærmere 80 organisasjoner og enkeltpersoner har undertegnet et opprop om at forhandlingene blir gjenopptatt. Initiativet kommer fra flere miljøorganisasjoner.

– De alle fleste partiene på Stortinget er enige i at klimatrusselen er verdens alvorligste utfordring. Da må de også klare å bli enige om utslippskuttene her hjemme, uten først og fremst å tenke på hva som tjener deres parti best, heter det i oppropet, som skal overleveres til stortingspolitikerne senere i dag.

Mistro

Mistroen er stor på begge sider av bordet, og tidlig tirsdag ettermiddag var det ingen åpne indikasjoner på at forhandlingene ville bli gjenopptatt. Statsministeren var i stedet opptatt av å snakke om regjeringens klimamelding.

– Vi har lagt fram en offensiv klimamelding som omfatter 50 milliarder kroner til et teknologifond, dobling av CO2-avgiften på sokkelen, storstilt kollektivsatsing og mange andre viktige tiltak, sier han.

Stortingets energi- og miljøkomité skal avgi sin innstilling på torsdag. Klimameldingen skal behandles av Stortinget 11. juni. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse