JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fremtiden vises på messe i Las Vegas

Elektroniske skøyter, 3D-printet lørdagsgodt og stressmestringsteknologi, er noe av det vi kan vente oss i fremtiden, skal man tro utstillerne på teknologiens mekka. Og en hel drøss smartklokker. Fri fagbevegelse er på plass i Las Vegas.
SKITTENTØYSKURV: Five Elements-roboten følger etter deg med skittentøy eller dagens varer fra Rema 1000.

SKITTENTØYSKURV: Five Elements-roboten følger etter deg med skittentøy eller dagens varer fra Rema 1000.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

– I have no idea of why, but for some reason it seems a lot of norwegians are interested in our products!, sier PR-representanten for produktet Muse, Jocelyn Umengan.

Muse har laget et pannebånd med sensorer som merker når du er stressa, og en app som skal stresse deg ned. Du skal telle til 10, mens du har på hodetelefoner og det nevnte pannebåndet. Er det for mye hjerneaktivitet på gang, hører du uvær.

Klarer hodet ditt holde de andre tankene ute, hører du den behagelige lyden av bølger som slår innover stranda. Hver gang man går fra strand til uvær, skal man begynne å telle fra en igjen. Når prosessen er omme, vanlig vis etter 20 minutter, får du oversikt over hvordan du klarte deg i appen. På sikt kan du lære deg å stresse ned. Og nordmenn er tilsynelatende et lettstresset folk

Muse er en av veldig mange teknologiprodusenter som stiller ut på messen International CES i Las Vegas, Consumer Electronics Show. Det er her de fleste store teknologiprodusentene lanserer sine siste dingser og de små gründerne viser frem dingsebomsene du ikke visste du trengte.

For enhver smak

Motorisert papirfly, for eksempel, hvorfor ikke. Roboter som kan servere deg dagens dose piller, om du er storforbruker av den slags eller bare jobber i helsetjenesten. Videooverføringsutstyr og tilhørende app som gjør at du kan være på jobb og leke med katten hjemme via en fjernstyrt laserpeker. Roboter som ser ut som skittentøyskurver på hjul, laget for å bære Rimi-posene for deg.

Pannebånd til ungen på stranda som slår alarm til mobilen din når han har vært litt vel lenge under vann. Høreapparater med app-basert justering så man kan sette skreddersydde lydinnstillinger. Og hva med e-tåte til babyen, som overvåker temperatur og den slags? Intelligent plantevanner til de gangene du glemmer å drysse vann over de grønne før du drar på ferie. Det er også mulig du burde lagre DNA-et ditt på en minnepinne, det kan være kjekt å ha visstnok.

Smartklokker går det mange av på dusinet, det samme med generelle trenings- og helsedingser. Hodetelefoner, flere av dem såkalt konduktive, som vibrerer lyden rett inn i øret ditt uten egentlig å avgi lyd, er det også mange av.

Smarthjem er en annen sterk trend, med støpsler, lyspærer, alarmsystem, låser og persienner du kan styre fra mobilen omtrent hvor enn du måtte være.

Og så er det de tradisjonelle lanseringene, da, av de seneste TV-er, mobiltelefoner, nettbrett og høyteknologiske biler. Jomen har det også kommet elektroniske rulleskøyter.

Fremvisning av fremtiden

CES er kort og godt en messe der nærmeste fremtid stakes ut. Her lanseres og demonstreres produktene som vil få betydning for privatliv så vel som arbeidsliv. Messen startet tirsdag og varer ut uka.

De fleste dingsene er trådløse og smarte. Det er så mye blåtann-trafikk i messerommene på CES at utstyret man har på seg fra før simpelt hen sliter med å opprettholde kontakten med mobilen.

Blant utstillerne er det et knippe norske selskaper. Brikkeprodusenten Nordic Semiconductor, programvareselskapet Opera, treningsgadget-selskapet Activetainment og en videokonferansetrio bestående av Norsk Telemedisin, Lyse og Electrocompagniet. Sistnevnte har for øvrig fått utmerkelsen CES Inovation Awards Honoree for 2015. Det samme gjelder både Nordic og Opera.

Godteriprinter

Det er liten tvil om at fjernstyrte støpsler, dørlåser og lyspærer kommer til å være med oss inn i fremtiden, sammen med avanserte datamaskiner til våre biler – kanskje med hastighetsmåler og navigasjonssystem som projiseres rett på frontruta.

Samtidig er det heller ikke vanskelig å se for seg at 3D-printing kommer til å bli stort. Hvorfor vente på bestilt reservedel når du kan skrive ut din egen? Hvor genialt er det ikke for utvikling av prototyper og modeller av produkter man vil skape? Forresten er det fullt mulig å skrive ut både godteri og måltider. Tygg litt på den.

Kjøkkenutstyr som er koblet til datanettverk er en selvfølge. TV-er i enorme størrelser og uvanlige former. Kjappere mobiltelefoner med bedre fotoapparater, noen av dem også i pussige fasonger. Samlet sett er spådommene fra CES at markedet for dingser du kan ikle deg som klokker, treningsarmbånd og e-briller, droner samt smarte termostater vil blomstre i 2015.

Mye evolusjon, lite revolusjon

Tilbake til Muse blir deres PR-representant svær overrasket over de avslappede hjernebølgene til den utsendte journalist som knaller til og innhenter to høyst uvanlige bonuspoeng på første forsøk.

Vi har også stor suksess på både sammenleggbar e-scooter fra Acton og IO Hawks lille Segway-aktige kjøretøy der du må balansere uten stang. Og det er ikke til å legge skjul på at man må la seg sjarmere av roboten NAO, som hvis vi forstår det rett, er ment å være familiens digitale kjæledyr.

Det er med andre ord mange kule dingser på CES, selv om vi har til gode å se en dings som får hårene på armen til å reise seg i revolusjonært sjokk. Selv verdens første grillrensende robot virker litt som å skyte spurv med kanon (med mindre du har en helt enorm grill) og er dessuten basert på konsepter vi kjenner godt i form av støvsugere og gressklippere.

Mange kokker

Skulle man avslutningsvis peke på noen ting e-bransjens ingeniører er nødt til å løse og/eller bli enige om – er dette noe av det mest åpenbare:

Det finnes ingen felles standard for håndtering av smarte dingser. De fleste kan styres via mobiltelefon, og kommuniserer med standardene wifi eller blåtann. Men de fleste har også hver sin app. Når kjøleskapet, vaskemaskinen, støpsler, lyspærer, roboter, e-sparksykler, plantevanningssystemet og kaffemaskinen alle må styres fra hver sin helt egne app, kan styringen av huset som helhet bli ganske slitsomt. Se for deg kaoset av apper som ligger hulter til bulter på mobilen når du - i halvvåken tilstand - skal heise opp den elektroniske persiennen om morgenen.

Likevel – den smarte plantevanneren kunne i alle fall enkelte av oss kanskje hatt nytte av. Og en kjæledyrrobot hadde vært artig å ha, da.

International CES

Verdens største teknologimesse rettet mot forbrukermarkedet.

Arrangeres hvert år i Las Vegas, USA.

Blant utstillerne er det også flere norske selskaper, blant annet brikkeprodusenten Nordic Semiconductor, programvareselskapet Opera, treningsgadget-selskapet Activetainment og en videokonferansetrio bestående av Norsk Telemedisin, Lyse og Electrocompagniet. Sistnevnte har for øvrig fått utmerkelsen CES Inovation Awards Honoree for 2015. Det samme gjelder både Nordic og Opera.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

International CES

Verdens største teknologimesse rettet mot forbrukermarkedet.

Arrangeres hvert år i Las Vegas, USA.

Blant utstillerne er det også flere norske selskaper, blant annet brikkeprodusenten Nordic Semiconductor, programvareselskapet Opera, treningsgadget-selskapet Activetainment og en videokonferansetrio bestående av Norsk Telemedisin, Lyse og Electrocompagniet. Sistnevnte har for øvrig fått utmerkelsen CES Inovation Awards Honoree for 2015. Det samme gjelder både Nordic og Opera.