JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politikken virker

I årets første utgave av LO-Aktuelt kan du lese en rekke saker som beskriver et råere arbeidsliv. En negativ utvikling som forsterkes av en borgerlig politikk med helt andre mål enn å ivareta arbeidsfolks interesser.
Tegning: Hallvard Skauge

Tegning: Hallvard Skauge

Hallvard Skauge

* Oppsigelser framfor permitteringer.

* Hele stillinger som omgjøres til helgedeltid.

* Redde arbeidere som ikke tør organisere seg.

I Oslo pågår det en omfattende privatisering. Ett resultat er at de ansatte må akseptere lønn og pensjon som ligger langt under det de ville hatt som offentlig ansatte. Vi snakker om lønnskutt på rundt 25 prosent av en inntekt som i utgangspunktet er moderat. Det er stor forskjell på å tjene 400 000 eller 300 000 kroner i året. At de i tillegg må se langt etter en offentlig tjenestepensjon gjør situasjonen enda svartere.

I borgerligstyrte Halden mener hovedtillitsvalgt Kirsti Rørmyr at kommunene allerede praktiserer den politikken regjeringen ønsker innført i hele landet, flere midlertidige stillinger og færre fast ansatte. I Halden blir ansatte i helsesektoren sagt opp og får tilbud om helgestillinger på 20 prosent. Rørmyr frykter at Fagforbundet ikke er godt nok forberedt til å håndtere utfordringen hvis flere kommuner følger Haldens eksempel.

I olje- og gassindustrien ble 2014 et turbulent år med kraftig nedbemanning. Også her rammer borgerlig politikk folks jobber. Både tillitsvalgte og arbeidsgivere er klare på at endrete permitteringsregler utløser oppsigelser framfor permitteringer. Det overrasker heller ikke at midlertidig ansatte er de første som må gå fra arbeidsplassen sin. Og i bemanningsbransjen er arbeidstakere så redde at de ikke våger å organisere seg. De frykter for den midlertidige jobben de har.

Fremdeles er den norske arbeidsløsheten lav sammenlignet med andre land. Det bekymringsfulle som LO ved en rekke anledninger har påpekt, er at sysselsettingen er langt lavere enn før finanskrisen. Det mangler 130 000 arbeidsplasser. Sysselsettingen blant ungdommen har falt med 48 000 personer siden 2008, viser en analyse fra Nav. Enkelte har valgt utdanning, men mange har falt ut av arbeidslivet. Vegen tilbake er krevende; og de trenger hjelp.

Den hjelpen får de ikke av den borgerlige regjeringen. Onsdag 28. januar vil en samlet fagbevegelse gjennomføre politisk streik mot de foreslåtte endringene av arbeidsmiljøloven. I september får folk en ny anledning til å gi klar beskjed om hvor godt de liker borgerlig politikk.

Annonse
Annonse