JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fortsatt stort behov for IA-avtalen i staten

Onsdag kom rapporten God vilje i motvind?, som er en evaluering av avtalen om Inkluderende Arbeidsliv (IA) i statlige virksomheter.13.06.2012
12:47
16.12.2013 19:31

nina.hanssen@lomedia.no

– Funnene gir en god pekepinn om hvordan vi ligger an. Men jeg er fortsatt bekymret for inkludering av personer med nedsatt funksjonsevne og innvandrere, sier distriktssekretær Jørund Hassel i LO stat.

Det er i dag 10 år siden IA-avtalen ble innført, men fortsatt er det store utfordringer i norsk arbeidsliv. Det viser en større undersøkelse som er gjort i seks statlige virksomheter som ligger i Hedmarkområdet.

– Vi har gjort intervjuer med både lederne og de ansatte i bedriftene, men har ikke snakket med mennesker som er sykemeldt, forteller prosjektleder Liv Johanne Solheim, som presenterte funnene til en liten gruppe tilhørere på et hotell i Lillehammer i morges.

Det var også viktig for forskerne Solheim og Anne Marie Berg å sammenligne funnene med en undersøkelse som ble gjort 2004.

Selv om undersøkelsen viser at det er mye bra arbeid som gjøres, er det grunn til å være misfornøyd med arbeidet for å ansette folk med nedsatt funksjonshemming og folk med innvandrerbakgrunn.

Det er også lite kreativitet og nytenkning på dette område.

– Noen av virksomhetene hadde tatt inn folk med annerledes bakgrunn som folk med innvandrerbakgrunn, men hadde ikke vært systematisk rundt dette og hadde en gammeldags holdning til denne gruppa, sier Solheim.

Hun konkluderer med at statlige virksomheter er inkluderende og tar vare på sine egne ansatte, men at de tar lite ansvar for personer som er ekskludert fra arbeidslivet og strever med å komme inn.

Solheim er ikke imponert over arbeidet og kreativiteten som er lagt ned for å inkludere flere. Hun trakk frem en bedrift i det private som har gjort til sitt varemerke å inkludere som Stormberg.

– Offentlige virksomheter har i liten grad vært offensive. Når statlige virksomheter som eies av Staten ikke er mer aktive for å få dette til, hvem skal da ta ansvar for dette? spør hun.

Seks statlige

De statlige virksomhetene, som er med i undersøkelsen er Forsvaret på Jørstadmoen, Fylkesmannen i Oppland, Vestoppland Fengsel, Jernbaneverket Bane Øst (Hamar), NAV Oppland og Statens Vegvesen region øst.

– For oss var det et mål å intervjue folk som var tett på IA-arbeidet i disse virksomhetene og som hadde kjennskap til hvordan dette arbeidet hadde foregått over lengre tid. Vi var også opptatt av at det er en nær sammenheng mellom HMS-arbeid og IA-arbeid. Hovedverneombudene var viktige informanter, forteller Solheim.

Store forskjeller

Solheim forteller at det, i likhet med i 2004, også i år pågår mye omstilling i disse statlige virksomhetene og at dette påvirker hvordan man ser på IA-arbeidet.

– Blant annet fremkommer det at man i Vest-Oppland fengsel jobber godt, men på grunn av en situasjon der de ansatte er usikker på om de skal legges ned, så preger dette svarene de gir. Mange av de som jobber i fengselet føler at de får for lite informasjon og innflytelse. Dette skaper igjen usikkerhet. Sammen med en krevende ressursknapphet, er dette belastende på de ansatte. Alt dette påvirker også entusiasmen rundt IA-arbeidet, forteller hun.

Heller ikke i Forsvaret var det en kjempeiver for IA-arbeidet.

Konstant omstilling

Forsvaret har jo vært i konstant omstilling siden 1995 og hatt mange nedbemanninger. Den største omstillingen var i 2000 og i 2010 var de også inne i en stor omstilling. For å vise litt hvordan Forsvarets ansatte har det, siterer Solheim noen av ytringene fra informantene:

«Vi mister oppgaver og får nye uten at vi får anledning til å utføre dem», «Det er hele tiden krav til å gjøre mer, men mindre penger», «Mer stress. Folk klager mer».

Tidligere opplevelser av nedbemanninger, oppsigelser og andre store endringer har stor betydning på de enkelte. Og noen av respondentene frykter også regjeringsskifte.

En svarer slik: «Nå er vi relativt trygge, men tryggheten vil nok ikke vare lenge. Med ny regjering blir det nok nedskjæringer i offentlig sektor».

Hun forteller at det i Jernbaneverket er en helt annen situasjon, med langt mer optimisme. Til tross for at de har hatt mange nedbemanninger siden 2004. Våre respondenter forteller at de ansatte fikk en ny giv da den rødgrønne regjeringen stanset konkurranseutsettingen i 2006 og begynte å ansette folk igjen.

– Denne entusiasmen preger fortsatt miljøet i bedriften, sier hun.

LO Stat er pådrivere

Prosjektet er utviklet og gjennomført i et samarbeid mellom Høgskolen i Lillehammer og LO Stat Oppland.

– Rapporten viser at IA er viktigere enn noen gang. Jeg håper at dette kan hjelpe oss videre for å lykkes med dette, sier LO Stats distriktssekretær Jørund Hassel.

Han er også glad for at en referansegruppe bestående blant annet av Turid Klette fra LO, Rita Thomassen fra arbeidslivssenteret i Oppland, Elisabeth Roland fra Fylkesmannen i Oppland og flere har fulgt arbeidet med denne rapporten tett.

Sterk motvind

Da rapporten ble lagt fram, ble det utvekslet en del erfaringer fra ulike virksomheter.

LOs Turid Kleppe mener fagbevegelsen har en stor jobb foran seg med å inkludere flere, slik at IA-avtalen blir tatt mer seriøst fra arbeidsgiverne.

Kleppe sier at funnene fra rapporten klart viser at situasjonen er vanskelig for de som nå prøver å komme inn i arbeidsmarkedet. Hun er også bekymret for arbeidsmiljøet på arbeidsplassene.

En undersøkelse fra 2010 viser at hele 17 prosent av kvinnene og 11 prosent av de mannlige arbeidstakerne svarer at de har vært sykemeldt på grunn av forhold på jobben.

Store utfordringer

Også forskerne som står bak rapporten mener det er store utfordringer:

– Blant annet er det viktig å ha fortsatt fokus på sykefravær, men også verdsette de eldres kompetanse mer og inkludere de som har nedsatt funksjonsevne. Man er nødt til å ha tydeligere linjer for ansvaret med IA i bedriftene. Det trengs økt lederkompetanse og mer fokus på psykososiale arbeidsmiljø. Ingen tvil om at det trengs flere rutiner og mer systematikk for å legge til rette med et bedre IA-arbeid framover, sier Liv Johanne Solheim.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.06.2012
12:47
16.12.2013 19:31Mest lest

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Simen Aker Grimsrud

Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

Fagforbundet-leder Mette Nord

Fagforbundet-leder Mette Nord

Jan-Erik Østlie

Fagforbundet-leder varsler «opprør» hvis det ikke blir lønnsvekst

– Vi må gå fra å jakte deltid til å jakte heltid, mener leder i Nordland Ap, Mona Nilsen.

– Vi må gå fra å jakte deltid til å jakte heltid, mener leder i Nordland Ap, Mona Nilsen.

Helge Rønning Birkelund

– For 70 år siden sto bestefar med lua i hånda og ventet på jobb. I dag sitter flere av mine venninner med mobilen i hånda og venter på ekstravakter

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Jan-Erik Østlie

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder


Flere saker