JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avviser Frp-forslag om skattekutt

Stortinget vil senere i dag avvise et forslag fra Fremskrittspartiet om fritak av skatt på håndverks- og servicetjenester i hjemmet.

stig.christensen@lomedia.no

Seks representanter fra Fremskrittspartiet vil at regjeringen skal fremme forslag om å innføre et fradrag i skatten for håndverksarbeid og renhold i hjem og i fritidsbolig.

Saksordfører Gunvor Eldegard fra Arbeiderpartiet avviser forslaget sammen med de andre partiene. Høyre har tidligere støttet et tilsvarende forslag, men går nå mot forslaget. FrP viser til de svenske erfaringene med et tilsvarende forslag, der man kan få fradrag på 50 000 svenske kroner per år.

Fordeling

Gunvor Eldegard har to hovedargumenter mot forslaget. Det ene er svenskene erfaringer fra 2011, der de tapte over 15 milliarder kroner i skatteinntekter på grunn av ordningen. Det andre er uheldige fordelingspolitiske virkninger.

- Det er grunn til å tro at skatteytere med høye inntekter vil utnytte fradraget i større grad enn de med lave inntekter, slik tilfellet er i Sverige, sier Eldegard til LO-Aktuelt. Hun mener det ikke er noe problem at folk kjøper seg hjelp i hjemmet, men vil ikke at det skal gis skattekutt til de som har råd til å kjøpe seg slike tjenester.

Last ned: Innstillingen fra Stortingets finanskomite

Minstepensjonister uten skatt vil falle utenfor fradragsordningen. Det samme vil gjelde utleiere og leietakere. Det er et betydelig høyere antall selveiere i Norge enn i Sverige, og det er disse ordningen eventuelt vil gjelde for. Eldegard viser til at ordningen da den ble innført i Sverige, var knyttet til lav aktivitet i byggenæringen. Den ble brukt som et tiltak for sysselsetting etter finanskrisen i 2009. Dette er langt fra situasjonen i Norge i dag, med svært lav arbeidsledighet.

Ryddet opp i svart arbeid

På et seminar i regi av Byggenæringens Landsforening (BNL) i februar i år sa Hans Tilly, leder i det svenske bygningsarbeiderforbundet, at den svenske fradragsordningen har ryddet opp i jungelen av svart arbeid. Han la til at det fortsatt er diskusjon i Sverige, både om fradragets størrelse og om hva slags arbeid som skal være fradragberettiget.

– Les også: Svensk suksesshistorie i kampen mot svart arbeid

Høyre og Venstre

Også finanskomiteens medlemmer fra Høyre og Venstre viser til at den svenske økonomien sto overfor helt andre utfordringer da fradraget ble innført i Sverige. Landet hadde stor arbeidsledighet og det var nødvendig å få fart på økonomien. «Vår utfordring er å finne ledig arbeidskraftkapasitet og bruke den riktig», heter det. Man går derfor imot både utredning og innføring av den foreslåtte ordning.

Gode erfaringer

Frps forslagsstillere mener erfaringene fra Sverige er gode. De mener en slik ordning vil gi mange flere muligheter til å skape noe gjennom næringsvirksomhet. De mener videre ordningen vil bidra til å bekjempe svart arbeid, forebygge skatteunndragelser, og bekjempe sosial dumping gjennom blant annet illegal arbeidskraft. Dermed mener forslagsstillerne det kan skapes et hvitt arbeidsmarked med sunn og likestilt konkurranse. «I Sverige er det de minste virksomhetene som er de fremste vinnerne», heter det fra Frp.

Annonse
Annonse