JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp vil slakte reinsdyr

Store deler av Finnmarksvidda er overbeitet som følge av et for høyt reintall, ifølge Riksrevisjonen. Frp vil gå hardt til verks for å få ned reintallet.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Landbruks- og matdepartementet har som ansvarlig departement ikke bidratt til reduksjon av antall rein til et økologisk bærekraftig nivå, slik Stortinget har forutsatt, slås riksrevisor Jørgen Kosmo fast.

Store deler av Finnmarksvidda er overbeitet fordi reintallet ikke er tilpasset beitegrunnlaget. Fra 2002 til 2010 har reintallet økt med 40 prosent. Gjennomsnittlige slaktevekter og kjøttavkastning ligger også under grenseverdiene for et økologisk bærekraftig reintall. De siste årene er i tillegg den økonomiske situasjonen for reineierne i Finnmark forverret, lyder de dystre karakteristikkene fra Riksrevisjonen.

– Les også: Frp vil granske reinerstatningen

– Dette innebærer at departementet aktivt må påse at reindriftsnæringen utarbeider og gjennomfører reduksjonsplaner. Riksrevisjonen forventer at statsråden tar initiativ til en tidsplan for dette arbeidet, og bidrar til at næringen får tilstrekkelig med bistand, sier Kosmo.

– Enten må vi nå bøtelegge næringen som ikke har tatt ansvar, eller så må staten gå inn og slakte store mengder rein, sier Frps landbrukspolitiske talsmann Torgeir Trældal til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Skal merkes med refleks

– Statsråden har selv ved flere anledninger fått dokumentert dyrelidelsene som forekommer på vidda, der rein sulter i hjel som følge av mange år med overbeite. Det som skjer i Finnmark er en dyp dyretragedie og det er beklagelig og overraskende at ansvarlig statsråd ikke har tatt tak i dette, legger han til.

Frp-representanten mener reindriftsnæringen nå må pålegges å redusere reintallet.

– Man har med loven i hånd flere muligheter til å få situasjonen under kontroll. Reindriftsnæringen har et stort ansvar. Følger ikke den opp kan man bøtelegges, og i ytterste konsekvens må staten inn og slakte rein. Det kan dreie seg om så mye som 50.000 rein, sier Trældal. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse