JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap vil lage allianse mot salg av Statskog

Knut Storberget mener at regjeringen er i ferd med å selge arvesølvet.
Bare 9 prosent av befolkningen er positive til salg av Statskog, ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI.

Bare 9 prosent av befolkningen er positive til salg av Statskog, ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI.

Anette Karlsen

may.berg@lomedia.no

Regjeringen har igangsatt en utredning om privatisering av skogsvirksomheten i Statskog. Utredningen skal være klar ved utgangen av februar.

Spørsmålet om Statskogs framtid blir likevel tema i Stortinget allerede i begynnelsen av februar, når Stortinget skal behandle regjeringens eiermelding.

Resultatet av denne behandlingen vil kunne legge føringer før hva som skjer med Statskog.

Arbeiderpartiet går sterkt imot salget.

Ifølge Knut Storberget, Aps landbrukspolitiske talsmann, vil partiet foreslå å stanse privatiseringsprosessen av Statskog, og partiet mener at staten i stedet bør gå aktivt inn for å forvalte de evigvarende, fornybare ressursene som Statskog forvalter på en god måte.

– Jeg har ganske stor tiltro til Venstre og KrF. De har hatt et seriøst forhold til jord- og skogbrukspolitikken. Vi får håpe at vi kan danne et flertall som kan stanse dette, sier Storberget.

Jakt og fiske for allmenheten

Storberget er overbevist om at at regjeringen ikke har befolkningen med seg når det kommer til å kvitte seg med det folk opplever som fellesskapets verdier.

– Det gjaldt på 70-tallet, da FrP ville selge oljerettighetene våre for en billig penge, og det gjelder også nå, når regjeringen vil selge kraftressursene og Statskogs eiendommer, sier Storberget.

Ap-representanten mener at det er sterk oppslutning i befolkningen om at staten skal ha et visst eierskap i skogen. Han mener at denne oppslutningen har en sammenheng med det samfunnsoppdraget Statskog har – å sikre muligheten for allmenheten til å drive jakt og fiske til en rimelig pris og adgang til hyttene som Statskog eier.

– Det betyr at befolkningen har mulighet til å ta del i aktiviteter som ikke skal forbeholdes en jaktadel, sier Storberget.

74 prosent av befolkningen imot

Norsk Jeger- og Fiskerforbund er sterkt imot et salg. NJFF mener at statlig eierskap er den eneste garantien for at allmenheten er sikret tilgang til jakt og fiske.

Ifølge en spørreundersøkelse gjennomført på oppdrag av Norsk Jeger- og Fiskerforbund, er en overveldende del av befolkningen, hele 74 prosent, imot salget.

Bare 9 prosent er positive, ifølge undersøkelsen som er gjennomført av Ipsos MMI.

Storberget er kritisk til at staten skal kvitte seg med evige, fornybare naturressurser. Han mener fellesskapet i framtida vil kunne høste av denne typen ressurser, akkurat som man har gjort med oljen. Skogen har et potensial som kan utnyttes til ny næringsvirksomhet og nye energikilder.

– Da synes jeg det er rart at vi skal kvitte oss med et stort statsforetak som kan bli en motor for å ta over litt av den verdiskapningen som oljeindustrien har hatt.

Gammeldags tro på markedet

Storberget ser ingen grunn til at ikke Statskog skal kunne forvalte de store skogsarealene godt også i framtida, og ser ingenting i Statskogs drift som diskvalifiserer statlig eierskap. Han påpeker at staten har høstet et betydelig utbytte fra Statskog i årenes løp.

– Hvorfor skal vi kvitte oss med det som lønner seg?

Storberget mener regjeringens tro på markedet representerer en gammeldags politikk.

– Som mange økonomiske forskere de senere årene har vist, er det de samfunn som utelukkende satser på marked som får de største forskjellene mellom folk. Et tillitsfullt samfunn med jevn fordeling skaper også vekst. Andre land ser til Norge når det gjelder fordelingspolitikk og hvordan vi har innrettet eierskapet vårt. Hvorfor skal vi ødelegge det?

Han mener regjeringen gir et misvisende inntrykk av Norge som et planøkonomisk, halvkommunistisk samfunn som sitter på denne typen verdier.

– Tvert imot er Norge et av landene i Europa som sitter med minst statseid skog, påpeker Storberget.

I Norge eier staten 14 prosent av skogen. I Sverige er 27 prosent av skogen statseid, og i Tyskland 52 prosent.

Solgt er solgt

Storberget påpeker at man foreløpig ikke vet hva regjeringen ser for seg når det gjelder privatisering av skogsdriften.

– Men debatten så langt tegner et bilde av at regjeringen mener at staten ikke skal være skogeier, sier Storberget.

Han fastslår at det kommer til å bli en svær handel hvis man skal selge alt, og at det vanskelig lar seg gjøre å forhindre at store, norske skogsarealer havner på utenlandske hender.

– Og hvis man virkelig trykker på startknappen og selger arvesølvet, så er vil det ikke være lett for en framtidig sosialdemokratisk regjering å reversere disse prosessene, sier Storberget, som mener det pågår en stor, politisk verdikamp.

– Det handler om hvorvidt vi anser fellesskapets interesser som så sentrale at vi vil sikre eierskapet til viktige ressurser. Eller skal vi overlate alt til et marked, og stole på at det fordeler rettferdig? Jeg mener at vi har både geografiske og historiske eksempler på at en slik politikk eer feilslått, sier Storberget.

Salg av Statskog:

Regjeringen besluttet i fjor høst å utrede privatisering av skogsvirksomheten i Statskog.

Utredningen skal være ferdig innen mars 2015.

Statskog eier en femtedel av landet, og 14 prosent av skogen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Salg av Statskog:

Regjeringen besluttet i fjor høst å utrede privatisering av skogsvirksomheten i Statskog.

Utredningen skal være ferdig innen mars 2015.

Statskog eier en femtedel av landet, og 14 prosent av skogen.