JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Derfor øker sykefraværet i Sverige

Den avgåtte, borgerlige, regjeringen i Sverige åpnet opp for mer midlertidighet – mye av det samme som den norske regjeringen vil gjøre. Nå mener LO i Sverige at man ser resultatet av politikken; sykefraværet øker kraftig.

morten.hansen@lomedia.no

– Vi mener at man tydelig kan se en sammenheng mellom de endringene av arbeidsmiljøloven som den Reinfeldt-ledede regjeringen gjennomførte i løpet av sine åtte år, og økningen i sykefraværet, konkluderer Kjell Rautio, utreder i svensk LO.

Sykefraværet i Sverige øker kraftig. Försäkringskassan, som har ansvaret for en stor del av de offentlige trygdeutbetalingene i Sverige, spår at utgiftene vil stige med tre milliarder i løpet av 2015.

Fram til 2018 vil utgiftene, som i dag er på 78 milliarder svenske kroner, øke til 87 milliarder. Økningen er størst blant kvinner. I følge Försäkringskassan består økningen i hovedsak av psykiske diagnoser.

Usikkerhet gir dårlig helse

I 2007, ett år etter at de borgerlige kom til makten i Sverige, åpnet de dørene på vidt gap for midlertidige ansettelser. Det er noe av de samme endringene arbeidsminister Robert Eriksson foreslo like før jul – også det etter ett drøyt år i regjering.

– At det er psykiske sykdommer og stressrelaterte sykdommer som står for det meste av økningen, er en indikator på at det har skjedd noe i det svenske arbeidslivet, fortsetter Rautio.

Han poengterer at med mer midlertidighet følger usikkerhet om egen arbeidssituasjon.

– Arbeidslivsforskningen forteller oss at økt stress, mer usikkerhet og mindre innflytelse på egen hverdag, fører til økt spenning. Det kan man gå med en stund. Men etter hvert får man dårligere psykisk helse. Det er dette som har skjedd i Sverige, og det har skjedd spesielt på kvinnearbeidsplassene, konstaterer Rautio.

Dårligere rehabilitering

Han ramser opp endringer som LO i Sverige mener har gått ut over tryggheten på svenske arbeidsplasser: Færre ressurser til Arbetsmiljöverket – det svenske arbeidstilsynet, nedbygging av bedriftshelsetjenesten, og ikke minst endringer i sykelønnsordningen.

– Nå kan man miste både jobb og sykepenger allerede etter et halvt år. Det hjelper ikke akkurat på rehabiliteringen av de som er blitt psykisk syke, fastslår Rautio.

Annonse
Annonse