JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hyllet av det norske folk

En blygrå og regntung dag endte i strålende solskinn da Aung San Suu Kyi gikk på scenen på Rådhusplassen i Oslo og takket det norske folk for støtten i 21 år.


16.06.2012
15:19
16.12.2013 19:33

- Uten et land som deres, som hjelper kun for å hjelpe, ville mange flere mennesker vært frarøvet ikke bare sine liv, men også sin frihet, sa fredsprisvinneren og demokratiforkjemperen. Etter at Sølvguttene hadde åpnet arrangementet, tente hun Redd Barnas fredsflamme sammen med to elever fra Sagene skole i Oslo. Tenning av fredsflammen er tradisjon, men det er første gang at det skjer 21 år etter at prisen er delt ut.

En smilende Suu Kyi ble møtt av jubelrop og applaus da hun ankom sammen med Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, og ettermiddagens konferansier Bente Erichsen, leder for Nobels Fredssenter. Kronprins Haakon representerte kongefamilien, mens mellom fem og ti tusen fremmøtte representerte det norske folket og myanmarere i Norge.

– Se også: Etterlengtet norgesbesøk

Tidligere i dag inntok Aung San Suu Kyi talerstolen i Oslo rådhus. Der ba hun blant annet om at samvittighetsfangene i Myanmar ikke blir glemt.

– Jeg står her i dag fordi jeg en gang var en samvittighetsfange. Når dere ser på meg og lytter til meg, glem ikke det man ofte hører, at én samvittighetsfange er én for mye, sa Suu Kyi til ny applaus.

I nobelforedraget som ble holdt 21 år etter at hun mottok fredsprisen, minnet Suu Kyi om at det fortsatt finnes samvittighetsfanger i Myanmar, mange av dem ukjente navn for omverdenen.

Jubel

Selv om prisen ble delt ut for 21 år siden til hennes sønn Alexander, var arrangementet i rådhuset svært likt en ordinær nobelseremoni. Til stede var både kongeparet, kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg, partiledere og andre representanter for det offisielle Norge. Til stede var også Suu Kyis sønn Kim.

Til jubel fra de mange frammøtte ankom Aung San Suu Kyi seremonien like før klokken 13, samtidig begynte rådhusklokkene å kime. Suu Kyi ble ledsaget inn i rådhuset av Kaci Kullmann Five, nestleder i Nobelkomiteen.

Seremonien startet med musikk av Ole Bull. Fiolinisten Guro Kleven Hagen framførte «I ensomme stunde» og «Seterjentens søndag», før Nobelkomitéens leder, Thorbjørn Jagland, holdt sin tale.

– Dagen i dag er en av de mest bemerkelsesverdige i hele nobelhistorien, sa Jagland.

Han mener Suu Kyis lange kamp for demokratiet i Myanmar gir et håp til alle dem som kjemper for det samme i andre autoritære land.

– Din sak mobiliserte ditt folk og vant over et massivt militærapparat. Når ditt navn nevnes eller når du snakker, gir du ny energi og håp til en hel verden, sa Jagland.

Favorittstykke

Før Suu Kyi holdt sitt foredrag, fikk hun høre landsmannen, harpisten Nei Wah spille.

– Vi husker alle seremonien i 1991. Nobelkomiteen hadde fått fløyet inn fra Los Angeles to burmesiske musikere som spilte Suu Kyis favorittstykke. Det samme stykket blir spilt igjen her i dag, sa Jagland før han overlot scenen til Nei Wah.

Da hun inntok talerstolen reiste alle i den fullsatte salen seg og mottok fredsprisvinneren med en lang, varm applaus.

I sitt nobelforedrag påpekte Suu Kyi at fredsprisen skapte oppmerksomhet om Myanmar og sørget for at demokratiforkjemperne i landet ikke ble glemt.

– Den gjorde meg virkelig igjen, den trakk meg inn i et større menneskelig fellesskap igjen. Nobels fredspris åpnet en dør i hjertet mitt, sa hun.

Suu Kyi fortalte at hun vurderte det som fullstendig usannsynlig første gang hun fikk høre at hun var kandidat til fredsprisen. Men da hun først fikk den, hadde spekulasjonene rast i lang tid og reaksjonen ble deretter.

– «Å, så de har bestemt seg for å gi den til meg.» Det hele var litt uvirkelig fordi jeg på den tiden følte det som om jeg var litt uvirkelig selv, sa hun.

Forsiktig optimist

Tanken på å bli priset og hedret har aldri vært noen drivkraft for henne.

– Da jeg sluttet meg til demokratibevegelsen i Burma falt det meg aldri inn at jeg noensinne skulle motta en ærespris. Æren lå i våre anstrengelser, sa hun.

I sin tale brukte hun mye tid på den dagsaktuelle situasjonen i hjemlandet. Hun slo fast at demokratiske institusjoner og praksis er nødvendig for å ivareta menneskerettighetene og anførte at det har skjedd positive endringer det siste året.

– Det er på grunn av de endringer som har skjedd i mitt land den siste tiden at jeg er sammen med dere her i dag. Når jeg maner til forsiktig optimisme, er det ikke fordi jeg ikke har tro på framtiden, men fordi jeg ikke vil oppmuntre til blind tro, sa Aung San Suu Kyi, som på ny fikk lang og stående applaus, da foredraget var avsluttet.

Stoltenberg: Mektig tale

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier Aung San Suu Kyi holdt en sterk og mektig tale i Oslo rådhus lørdag.

- Det var en mektig tale av en liten, vever kvinne som har en styrke som overbeviser oss mer enn vi kanskje aner. Det er noe helt spesielt å høre henne tale, 21 år etter at hun skulle ha takket for nobelprisen, sier Stoltenberg.

- Hun hadde et klart budskap og ga det sterke inntrykket som hun gir når man møter henne direkte, fortsetter han.

Solberg: Moralsk fyrtårn

Høyre-leder Erna Solberg mener Aung San Suu Kyi vil framstå som et moralsk fyrtårn også som politiker.

Hun er full av lovord om Suu Kyis nobelforedrag, men slår fast at hun sto overfor vanskelige avveininger i omtalen av dagens Myanmar.

- Det er en balansegang. Regimet som holdt henne i husarrest, er fortsatt ved makten, sier Solberg, som også var på plass under pristildelingen for 21 år siden.

- Den gang var det sørgmodighet i forsamlingen. Nå er det bare glede, sier hun.

Bondevik: Verdenspolitiker

En innholdsrik og veldig sterk tale, sier Kjell Magne Bondevik etter å ha hørt Aung San Suu Kyi holde sitt nobelforedrag.

Han synes det var riktig at hun løftet blikket utover Myanmar i sin tale.

- Hun er jo allerede en verdenspolitiker, selv om hun har sittet i husarrest i mange, mange år. Jeg vet etter samtaler med henne at hun er veldig solidarisk med andre som kjemper i sine land, og der det ennå ikke er blitt demokrati, sier Bondevik til NRK.

Han har møtt Suu Kyi flere ganger, senest lørdag formiddag da hun besøkte Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, som Bondevik leder.

Lundestad: Brikke på plass

Direktør Geir Lundestad ved Nobelinstituttet sier en stor brikke har falt på plass når Aung San Suu Kyi endelig har holdt sitt nobelforedrag.

Stolen hennes sto tom da ektemannen Michael Aris mottok prisen på hennes vegne i 1991. Lørdag kunne hun selv tale til et fullsatt Oslo rådhus.

- Jeg hadde aldri trodd det skulle ta 21 år, sier Lundestad til NTB etter det han beskriver som «et av de nobelforedragene som virkelig gjør inntrykk».

- Hun har et sterkt budskap og har hatt det steintøft i alle disse årene. For meg er det kombinasjonen av dette og det vi opplevde i 1991, som gjør at det oppleves så sterkt.

Nobeldirektøren sier Suu Kyi fremstår som «kanskje vår fremste moralske stemme» nå som Nelson Mandela gradvis har trådt tilbake fra rampelyset.

Willoch: Gledet seg stort

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) sier at han satt og gledet seg over hvert ord i Aung San Suu Kyis tale.

Etter å ha vært til stede under Suu Kyis nobelforedrag i Oslo rådhus framhever Willoch Suu Kyis lysende personlighet.

- Hun er åpenbart en lysende, positiv personlighet, sier Willoch til NRK. (ANB-NTB)

* Født 19. juni 1945. Hennes far, general Aung San, var en forkjemper for at det daværende Burma skulle løsrive seg fra kolonimakten Storbritannia. Han ble drept i 1947.

* Utdannet seg i India og Storbritannia. Hun vendte i 1988 tilbake til hjemlandet der hun ble generalsekretær i partiet Nasjonalligaen for demokrati (NLD).

* I 1989 ble hun pågrepet for å ha «truet statens sikkerhet», og hun gikk etter dette inn og ut av husarrest fram til hun ble satt fri i 2010.

* I 1990 vant NLD valget i landet, men de militære nektet å gi fra seg makten.

* Tildelt Nobels fredspris i 1991.

* Ved suppleringsvalget til nasjonalforsamlingen 1. april 2012 ble hun innvalgt sammen med 42 partifeller. (ANB-NTB)

16.06.2012
15:19
16.12.2013 19:33

* Født 19. juni 1945. Hennes far, general Aung San, var en forkjemper for at det daværende Burma skulle løsrive seg fra kolonimakten Storbritannia. Han ble drept i 1947.

* Utdannet seg i India og Storbritannia. Hun vendte i 1988 tilbake til hjemlandet der hun ble generalsekretær i partiet Nasjonalligaen for demokrati (NLD).

* I 1989 ble hun pågrepet for å ha «truet statens sikkerhet», og hun gikk etter dette inn og ut av husarrest fram til hun ble satt fri i 2010.

* I 1990 vant NLD valget i landet, men de militære nektet å gi fra seg makten.

* Tildelt Nobels fredspris i 1991.

* Ved suppleringsvalget til nasjonalforsamlingen 1. april 2012 ble hun innvalgt sammen med 42 partifeller. (ANB-NTB)




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker