JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anstendig OL-utstyr

LO og idrettsutøvernes eget fagforbund, NISO, ber Idrettsforbundet gjøre sitt for å sikre anstendige arbeidsforhold for de som produserer alt sportsutstyret som skal brukes under OL i London neste år.

stig.christensen@lomedia.no

Bakgrunnen er nærmest kronisk dårlige erfaringer med arbeidsforholdene hos underleverandørene til de store sportutstyrsfirmaene. Det aller meste av sko, kær, sportsbager og suvernirartikler produseres i noen av verdens fattigste land, der arbeidstakerrettighetene har heller skrøpelige kår.

Før OL i Beijing i 2008 undersøkte den internasjonale «Play Fair»-kampanjen hvordan åtte store produsenter av sportsutstyr forholdt seg til arbeidstakerrettighetene hos leverandørene sine.

Resultatet var nedslående. Det firmaet som kom best ut var Adidas, som fikk grønt kort på 5 av 12 spørsmål. Sentrale aktører på dette markedet som Nike, Asics og Puma fikk grønt kort på mellom 0 og 3 av de 12 spørsmålene. På spørsmål om selskapene var villige til å forplikte seg til å påse at underleverandørene betaler sine ansatte ei lønn det går an å leve av, var det bare ett selskap, Pentland, som svarte positivt.

Les mer om 2008-undersøkelsen her

Etisk forpliktelse

Nå har LO og NISO tatt opp temaet i et brev til Norges Indrettsforbund (NIF). Både LO og NIF er medlemmer av Initiativ for etisk handel (IEH). LO skriver i brevet at de regner med at NIF har god kunnskap om utfordringene med brudd på grunnleggende arbeidsvilkår i leverandørkjeder «og de forpliktelser vi har påtatt oss som medlemmer av IEH».

I brevet fra LO og NISO heter det: «Vi vil nå igjen be NIF gjennom sine kanaler ta opp denne saken med IOC og de nasjonale olympiske komiteer. Målet må være at vi sammen kan bidra til at grunnleggende arbeidstakerrettigheter blir overholdt i leverandørkjedene til olympiske produkter».

I rute

Presidenten i Norges Idrettsforbund, Tove Paule, sier til LO-Aktuelt at hun føler de er godt i rute på dette feltet. Hun minner om at arbeidstakerrettigheter ble tatt opp med IOC før OL i Beijing, at de er medlem av IEH og at arbeidet blir fulgt opp. Hun viser til at de har gått inn i spørsmålet om avtaler med underleverandører, for å forhindre barnearbeid, slavearbeid og underbetaling.

– Før Beijing-OL var vi også en av de mest aktive når det gjaldt å ta opp menneskerettighetene, sier Paule. Hun skal snart til Kina igjen og viser til at NIFs markedsavdeling besøker underleverandører som produserer disse produktene for å se at rettigheter overholdes.

Må passe på

NISO-leder Joachim Walltin sier til LO-Aktuelt at de ikke har noe dårlig inntrykk av NIF i denne sammenhengen, men at spørsmålet stadig er aktuelt.

– Vi har mange eksempler på brudd på arbeidstakerrettigheter gjennom årene, så det er et stort behov for å passe på.

Play Fair

LO og NISO viser i sitt brev til den internasjonale «Play Fair»-kampanjen og de krav som er reist overfor IOC foran de olympiske leker i London neste år. LO er medlem av ITUC (International Trade Union Congress) som også deltar i Play Fair-kampanjen. Den brittiske fagbevegelsens (TUC) kvinnekonferanse tok nylig opp saken, der de rettet en spesiell appell til Adidas, Nike og Pentland om å betale en lønn det går an å leve av.

Mest kvinner

TUC vil at Playfair 2012 skal presse sportsutstyrsindustrien og den olympiske bevegelse for at arbeidstakerens rettigheter blir respektert. Kvinner utgjør rundt 80 prosent av den arbeidskraften som produserer olympiske merkevarer og sportsutstyr i forsyningskjedene. TUC krever at OL i London blir de første etiske olympiske leker som virkelig beskytter anstendig arbeid og verdighet for alle.

Annonse

Flere saker

Annonse