JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hareide vraker Jens

KrF-leder Knut Arild Hareide mener landet trenger en ny regjering.

En ren Høyre-regjering er blant alternativene han skisserer.

Formelt er det først i september at KrF avgjør hvilket regjeringsalternativ partiet går for i 2013. Men allerede nå synes det klart at KrF vender seg mot høyre.

– Vi kommer nok til å gå for et regjeringsskifte. En ny regjering under Aps ledelse vil neppe oppleves som et reelt skifte, sier Hareide til NTB.

Han mener det finnes flere alternativer enn de to som oftest trekkes fram i pressen. Der presenteres gjerne valget i 2013 som et oppgjør mellom de rødgrønne på den ene siden og Høyre/Fremskrittspartiet på den andre.

– Det finnes flere muligheter, for eksempel en ren Høyre-regjering. Erfaringene viser at sentrums innflytelse over politikken er størst når det er et mindretall som styrer, sier han.

– Les også: Tror på humørsprederen

Mandag formiddag hadde KrF invitert til den årlige oppsummerende pressekonferansen foran sommerferien. Statsrådsskiftene gjorde sitt til at presseoppbudet ble heller magert.

Men også i den daglige politikken opplever KrF-lederen at regjeringspartiene kjører sitt eget løp, uten å se hen til opposisjonen.

– Regjeringen er i svært liten grad villig til å lytte. Når Stoltenberg så tydelig sier ifra at han går til valg på en ny rødgrønn flertallsregjering, bidrar han til å gjøre valget enklere for oss, sier Hareide.

KrF-lederen mener statsministeren ikke bør nøye seg med å bytte statsråder. Også politikken bør bli ny.

– Dette gjelder ikke minst innenfor familiepolitikken, sier Hareide.

Partiet skal i løpet av høsten utarbeide en egen handlingsplan for familiene. Den vil handle om barnevern, tiltak mot barnefattigdom og styrking av familievernet.

– Familiene har lenge vist fleksibilitet av hensyn til arbeidslivet. Nå er det på tide at arbeidslivet retter seg mer etter familiene, sier han.

Forslaget om å utvide foreldrepermisjonen til 16 måneder og gjøre uttaket fleksibelt fram til barnet fyller ti år, er ifølge KrF én vei å gå. Minst to barnehageopptak i året en annen.

– Les også: Arnstad tilbake i manesjen

Terroranslagene 22. juli har preget norsk politikk i snart ett år. Og de store sakene på den politiske hvelvingen har uteblitt denne våren, mener Hareide.

– Vi har diskutert Lysbakken-saken og Støre-saken. I tillegg har rettssaken naturlig nok krevd mye oppmerksomhet. Men det har vært andre viktige saker også, sier han.

For KrF er klimaforliket og endringene i statskirkeordningen de mest sentrale.

– Stat-kirke-forliket er veldig viktig for KrF. Vi fikk gjennomslag for at kristne verdier fortsatt skal ligge til grunn for Grunnloven, samtidig som trossamfunnene behandles likt og Kirken får rom til å styre seg selv. Jeg er veldig fornøyd med det som ble resultatet, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse