JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre helsefagarbeidere

Det blir stadig færre helsefagarbeidere på norske sykehus. Samtidig øker antall høyere lønnede sykepleiere.

Fagforeningen Delta mener dette er en ineffektiv og dyr måte å organisere på.

Siden 2007 er antall legeårsverk ved helseforetakene økt med 20 prosent. Antall sykepleierårsverk har i samme periode økt med 10 prosent. Samtidig har antall årsverk med helsefagarbeidere (tidligere kalt hjelpepleiere) falt med 14 prosent. Det viser en rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet (AFI). Rapporten er utarbeidet for Delta, den største arbeidstakerorganisasjonen i YS.

– Les også: Kommunene svikter lærlingene

– Det virker som vi har litt for mye penger her i landet, sier nestleder Erik Kollerud i Delta til Dagens Næringsliv.

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter skrev i en rapport i 2008 at Norge har lav legeproduktivitet sammenlignet med andre land i Europa. Delta mener dette er en problemstilling som kan løses ved å bruke og utvikle kompetansen som helsefagarbeiderne har. Dermed kan legenes tid frigjøres til pasientbehandling.

– Les også: Eksperter vil fjerne deltidsfella

– Dette viser at vi sannsynligvis betaler en høyere pris enn andre land for samme oppgaver fordi vi aksepterer å skyve ut dem med lav utdannelse og erstatte dem med folk med høyere utdannelse. Det er klart at du kunne hatt en god lønnsutvikling for mange hjelpearbeidere for kostnaden ved å erstatte en hjelpepleier med en lege, sier Kollerud.

Spekters viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten mener på sin side at reduksjonen i antall helsefagarbeidere har sammenheng med at det er blitt færre oppgaver for denne yrkesgruppen. Det kommer av økt behov for spesialistkompetanse og som følge av mer dagkirurgi som gir mindre behov for innleggelser, mener hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse