JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skanska frykter kreative byggecowboyer

Byggentreprenøren Skanska tror likebehandlingsprinsippet i vikarbyrådirektivet kan bli undergravet av kreative underentrepriser.

Underentrepriser er nemlig ikke en del av bestemmelsen om likebehandling av innleide arbeidere i vikarbyrådirektivet. Likebehandlingsprinsippet sier at innleide skal ha samme lønnsvilkår som de fast ansatte. Men om en henter inn underentrepriser så er det ingen fast ansatte å sammenligne med.

Det åpner for lønninger ned på allmenngjort sats, altså 159 kroner for faglærte i byggebransjen.

Store sprik

Dette åpner for spekulasjoner, mener Skanska.

– Vi kan få skjulte vikarinntak via underentrepriser som går inn som entrepriser men som i realitetene er et bemanningsforetak. Da får vi en sterk konkurransevridning når de kan prise seg mye lavere på grunn av lavere lønn, sier Frank Jensen, hovedtillitsvalgt i Skanska til Magasinet for fagorganiserte.

– Jeg må innrømme at vi har opplevd det også i egen bedrift, at vi har en del som tenker kreativt. Vi slår hardt ned på det hos oss, men med 5-600 prosjekt årlig er det vanskelig å ha full kontroll over alt til enhver tid, sier Jensen.

Møtte Bjurstrøm

En delegasjon fra byggentreprenøren luftet bekymringene da de nylig møtte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

– De tar opp er ting jeg er veldig opptatt av, og jeg deler de samme bekymringene de har. Jeg er takknemlig for at Skanska legger frem konkrete forslag på løsninger, sier arbeidsministeren ifølge Byggeindustrien.

Jensen håper Bjurstrøm får omgjort bekymringer til praktisk handling.

– Det er positivt at vi ser de samme tingene, men det er mye å ta tak i og vi må komme videre.

Staten må bli mer seriøs

Jensen etterlyser blant annet en mer seriøs offentlig sektor. Her opplever Skanska store forskjeller landet rundt når det gjelder stat og kommune som byggherre.

– En skulle tro vi får samme behandling om vi er i Alta eller Oslo, men vi behandles ulikt. Både hva gjelder Arbeidstilsynet og byggherrer, slettes ikke alle er like seriøse, sier Jensen, som mener det legges altfor mye vekt på pris, og ikke andre kriterier som HMS, seriøsitet, kvalitet, gjennomføringsevne og opplæring.

– Dette har vi sett mange ganger kan få grusomme konsekvenser.

Ønsker styrket arbeidstilsyn

Skanska mener at å styrke Arbeidstilsynet kan hjelpe mot en eventuell oppblomstring av underentrepriser. Ett av forslagene i møtet med Arbeidstilsynet var en egen spesialenhet rettet mot blant annet lønns- og arbeidsvilkår i useriøse selskaper og som hindrer at bruk fiktive underentrepriser blomstrer opp.

– Jeg er helt på linje med Skanska når de peker på viktigheten av å pusse opp Arbeidstilsynet, slik at de blir enda bedre enn i dag til å gå inn i saker og se hva ting egentlig er og på den måten få bukt med lovomgåelser, sier Bjurstrøm til bygg.no – men legger til at hun ikke vil spekulere i om en slik spesialenhet er riktig vei å gå.

– Vi har jo startet et trepartsamarbeid mellom i ledelse og tillitsvalgte i Skanska og Arbeidstilsynet, og vi får håpe det bærer frukter, sier Jensen.

Annonse
Annonse