JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slakter nye fraværsregler

Flertallet av norske ledere sier nye regler ikke har påvirket sykefraværet i det hele tatt, viser ny undersøkelse.

1. juli i fjor trådte det i kraft nye regler for oppfølging av sykemeldte. Endringene i arbeidsmiljøloven gjør at arbeidsgiver har fått større ansvar for å følge opp sykemeldte medarbeidere.

Nesten ett år etter kommer norske lederes dom over reglene, i en undersøkelse Norstat har utført på vegne av Infotjenester.

– Les også: Lavt sykefravær

Av 600 spurte norske ledere, svarer kun 9 prosent at de nye reglene har hatt litt eller stor effekt på sykefraværet i deres virksomhet. Hele 68 prosent sier de nye reglene har hatt begrenset eller svært begrenset effekt på sykefraværet. Resten oppgir at de nye reglene har vært uten betydning.

– Jeg er overrasket over resultatet, og har vondt for å tro at norske ledere mener at oppfølging i seg selv ikke reduserer sykefraværet. Jeg skulle likt å vite mer om tankene bak svarene i undersøkelsen, sier Berit Stokstad, rådgiver på trygderett i Infotjenester, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: – Mer sykefravær i det offentlige

I korte trekk innebærer regelendringene fra i fjor at en oppfølgingsplan for den sykemeldte skal være klar senest innen fire uker, at dialogmøte skal være gjennomført innen sju uker og at det blir sanksjoner ved manglende oppfølging.

– Intensjonen og tanken bak de nye sykefraværsreglene er god. Vår erfaring er at tett oppfølging av den sykemeldte på et tidlig tidspunkt, er det eneste som fungerer for å få redusert sykefraværet i arbeidslivet, sier Stokstad til ANB.

Det nye ordningen har gjort at Nav nå har hjemmel for å gi arbeidsgiver bøter om ikke oppfølgingsarbeidet er oppfylt. Bare i løpet av de to første månedene i 2012 har norske arbeidsgivere fått over 20.000 varsler om bøter fra Nav. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse