JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Satser på ungdom

Norsk Jernbaneforbund rekrutterer blant unge ansatte, og vil jobbe mer systematisk for å gi dem et godt medlemstilbud. Konkrete forslag skal landsmøtet ta stilling til i november.

oystein@lomedia.no

De neste fire årene gjennomgår NJF og jernbanen et generasjonsskifte. Nye medarbeidere og tillitsvalgte er på vei inn.

– Dette skjer samtidig som satsing på miljøvennlig godstransport og kollektivtrafikk møtes med stor oppslutning blant befolkning og politikere. Store planer utredes, heter det blant annet i forslaget til revidert prinsipprogram for neste landsmøteperiode. Dokumentet er utarbeidet av en arbeidsgruppe med syv tillitsvalgte.

På landsmøtet i november møter 90 delegater, en økning fra 67 i 2008.

Stor oppslutning

På sitt møte i juni gikk forbundsstyret igjennom innkomne forslag og dokumentene fra arbeidsgruppene som har sett nærmere på forskjellige temaer, og gjorde vedtak om sine innstillinger til saker delegatene skal stemme over i november.

Når det gjelder ungdomsarbeidet ble det flertall for å gå inn for retningslinjer, ikke vedtekter, for perioden 2012-2016. Her var det uenighet i arbeidsgruppen som utarbeidet forslagene. Ungdomsutvalget mener NJF bør ha vedtekter på linje med andre forbund, og er avvisende til retningslinjer. Forslaget kommer opp på landsmøtet, og det blir opp til delegatene å avgjøre om de følger innstillingen fra forbundsstyret eller støtter ungdomsutvalgets standpunkt om vedtektsfesting.

I forslaget til retningslinjer står det blant annet at det skal avholdes en årlig konferanse, med øvre aldersgrense for deltakelse på 30 år. Den vedtar en årlig handlingsplan.

Under forbundsstyremøtet ble det stilt spørsmål om hvordan deltakerne velges, siden den fatter vedtak. Hittil er det arrangert to slike konferanser, begge har vært fulltegnet med 80 påmeldte etter prinsippet ”først til mølla”.

Det ble understreket at foreningene har ansvar for å sende sine medlemmer og bidra til at de forskjellige yrkesgruppene og distriktene er representert.

Utvalg

I retningslinjene heter det videre at forbundsstyret oppnevner ungdomsutvalg basert på innspill fra landsforeninger og landsråd. De må lage handlingsplan og forslag til budsjett som legges fram for NJFs opplysningssekretær. Lederen går inn i NJFs forbundsstyre med tale- og forslagsrett.

Det sittende utvalget har selv laget en politisk plattform for sitt arbeid, der de tar opp rekruttering til bransjen, verving av medlemmer og skolering. De går videre inn for å bedre de unges vilkår i Jernbanepersonalets bank og forsikring, vil samarbeide med politiske partier og organisasjoner, arbeide mot diskriminering og heve status på yrkesfag. Målsettingen er 100 prosent organisasjonsgrad.

Tiltak

I forslag til revidert prinsipprogram går arbeidsgruppen inn for at NJF setter inn store ressurser på skolering av tillitsvalgte gjennom målrettet grunnleggende opplæring i gjeldende avtaler og regelverk. Videre vil den prioritere å bedre tillitsvalgtes arbeidsforhold. Krav til effektivitet, og redusert bemanning i virksomhetene er en utvikling som kan bidra til svekket faglig beredskap.

Annonse

Flere saker

Annonse