JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spår enda høyere lønnsvekst

Unios sjeføkonom er skråsikker på at lønnsveksten i industrien blir større enn regjeringen har trodd.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Industrien vil ikke komme under 4 prosent i år. Jeg tror resultatet vil ligge nærmere 4 1/2 prosent, sier sjeføkonom Erik Orskaug, som er Unios medlem i Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU).

Frontfagsmodellen innebærer at den konkurranseutsatte industrien legger rammene for lønnsveksten i norske lønnsoppgjør. Bruken av den utvidede frontfagsmodellen i offentlig sektor innebærer at man skal skjele til lønnsutviklingen både for industriarbeiderne og funksjonærsjiktet i industrien.

– Regjeringen setter bruken av frontfagsmodellen i spill, het det fra arbeidstakerorganisasjonene under årets storstreik. Der partene i mange år har skjelt både til funksjonærer og arbeidere i frontfaget, ble regjeringen nå beskyldt for å vri fokus over på arbeiderlønningene.

– Les også: Flåthen varsler oppvask

Statsoppgjøret endte med en ramme på nær 4,1 prosent, ikke langt fra anslaget for frontfaget.

Den siste TBU-rapporten for i år er lagt fram, men den endelige fasiten foreligger ikke før på nyåret, når utfallet av de lokale lønnsforhandlingene er klar.

– I oppgjøret hevdet regjeringen at glidningen ikke ville bli høyere enn i 2010, ved siste hovedoppgjør. TBUs rapport viser at industriarbeiderne i NHO-bedrifter med en slik glidning i år ville få en lønnsvekst på 3,8 prosent. Blir glidningen som i fjor eller som gjennomsnittet av de fem siste årene, vil industriarbeiderne derimot få en lønnsvekst på 4,4 prosent, sier Orskaug.

Han mener frontfaget må defineres som hele industrien inklusive industrifunksjonærene.

– Denne utvidede frontfagsmodellen har stått meget støtt de siste 10 årene. De som ønsker å gå bort fra denne tolkningen av frontfaget, vil undergrave lønnsdannelsen slik vi kjenner den i Norge, sier Orskaug.

– Les også: Vil diskutere lønnsoppgjøret

TBUs tall for industrifunksjonærene i NHO-bedrifter viser at glidningen her var 2,6 prosent i 2010, 2,8 prosent i fjor og 3,1 prosent i snitt de siste 5 årene. Blir glidningen som i tidligere år, blir industrifunksjonærenes lønnsvekst i år mellom 4 1/2 og 5 prosent.

– Samlet ligger det derfor an til at lønnsveksten i år for industriarbeidere og industrifunksjonærer vil ligge nærmere 4 1/2 prosent enn 4 prosent. Offentlig sektor vil da ha et klart etterslep i forhold til industrien to år på rad, sier Orskaug.

Da kan det være duket for nye harde tak i neste års mellomoppgjør. Det er nemlig tatt inn en klausul i årets oppgjør som sier at man skal se på utviklingen i industrien når det offentlige skal forhandle om lønn igjen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse