JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Europeisk strømpris

Kommentar: Kjell Werner

Statnett har inngått av to undersjøiske kraftkabler, en til Tyskland og en til Storbritannia. Den tyske kabelen skal være på plass i 2018 mens den britiske skal være klar for bruk to år senere. Kabelen til Storbritannia vil bli den lengste strømledningen av sitt slag i verden.

De to utenlandskablene vil styrke det nordeuropeiske strømnettet og forsyningssikkerheten i Norge. Alle parter vil tjene på økte muligheter for kraftutveksling på tvers av landegrenser og havdyp. Tysk og britisk strøm vil forsyne Norge når strømmen i disse markedene er lavere enn i det norske og nordiske hjemmemarkedet. I motsatt situasjon vil Norge eksportere strøm når prisene er høye i utlandet.

I praksis vil Norge importere når forbruket er lavt i utlandet, for eksempel om natta, og eksportere om dagen. På samme måte vil Norge importere strøm når vindmøller i utlandet produserer for fullt. På den annen side vil Norge eksportere strøm når det regner mye her til lands. Motsatt blir det i norske tørrår, spesielt når disse etterfølges av kalde vintre. Norge er veldig sårbart når det er lite vann i magasinene.

Det er grunn til å glede seg over at de to kabelprosjektene nå blir framskyndet og at kapasiteten blir økt i forhold til tidligere planer. Det hører til historien at større muligheter for kraftutveksling vil simulere til økt utbygging av fornybar energi, både i Norge og Europa for øvrig. Dette er altså et viktig bidrag for å løse den globale klimakrisen.

Men Norge trenger ikke bare utenlandskabler. Det er minst like viktig å bedre mulighetene for kraftoverføring landsdeler imellom. De to omstridte kraftlinjene som nå bygges på Vestlandet er et eksempel på dette. Fredag ble det gledelig nok gitt konsesjon til en kraftlinje mellom Mongstad og Kollsnes.

De lærde strides om hvor klokt det er å bygge flere utenlandskabler og hvordan de nye kablene vil påvirke norske strømpriser. En Fafo-rapport konkluderer med at flere utenlandskabler vil føre til dyrere strøm i Norge. Lederen for fagforbundet Industri Energi, Leif Sande, hevder at flere utenlandskabler vil gjøre det mindre gunstig for industri å drive i Norge. Sande sier at Norge vil få strømpriser som er «mer like» de høye strømprisene i Europa. Det er nok riktig, men det er tvilsomt at den norske strømmen blir dramatisk mye høyere.

Det synes imidlertid ganske opplagt at vi unngår så høye topper og så lave bunner på strømprisen som vi har vært vant til de siste årene. Mest gledelig er det nok at de store sjokkregningene snart vil være en saga blott.

Vi må bare ta inn over oss at Norge ikke lenger er en isolert øy. Det som skjer ute i verden generelt og Europa spesielt vil i stadig større grad påvirke oss nordmenn, på godt og vondt. Strømprisen er intet unntak.

Annonse

Flere saker

Annonse