JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Industrien må sette lønnstaket

Administrasjonsminister Rigmor Aasrud snakker ut om lønnsoppgjøret og slår fast at industrien setter taket for lønna i staten, og ikke gulvet.


23.06.2012
09:30
16.12.2013 19:37

Årets lønnsoppgjør i staten endte med storstreik i offentlig sektor. Det har vært tøffe beskyldninger fra arbeidstakerorganisasjonene rettet mot regjeringen, med arbeidsgiver og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) i spissen. Hun er imidlertid ikke enig i det meste av kritikken mot en «gjerrig og stivbeint» regjering.

– Det var ingen tvil om at det var stor avstand mellom partene i utgangspunktet. Det gjaldt også de ikke-økonomiske kravene, der det var svært mange krav rundt nye velferdsordninger, blant annet 22 nye velferdsdager. Seks av dagene var knyttet til seniortiltak og særaldersgrenser. Det var også krav om ekstra lønnstrinn etter svangerskapspermisjon for mor og far. Alt dette mente vi det var grunn til å ta inn i de økonomiske kravene som kom, forklarer Aasrud overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Flåthen varsler oppvask

– Det begynte med en ganske heftig runde rundt disse tingene, som vi mente måtte inn i den økonomiske rammen for i det hele tatt å kunne vurdere dem. Så var det et lønnskrav som lå tett oppunder fem prosent, ganske langt unna det vi mente var forsvarlige rammer. Kravene trakk også i en retning med færre i arbeid, mener statsråden.

Aasrud har klare meninger om hvorfor det hele endte i konflikt.

– Det har vært tradisjon i staten at man først jobber med tekstene og de mer verbale tingene, så kommer lønnskravene. Lønnskravene kom på torsdag, fem dager før fristen, og da la de jo bruddprotokollen oppå. Staten som arbeidsgiver rakk ikke å legge et tilbud på bordet. I den grad de sier staten ikke kom med et tilbud, så er det riktig, for det var ikke mulig før bruddsituasjonen var et faktum. Dette var overraskende ettersom vi var enige med organisasjonene om en framdriftsplan, slår Aasrud fast.

– Du peker direkte på arbeidstakerorganisasjonene som ansvarlige for bruddet?

– Jeg mener det var en veldig unormal situasjon å komme i. Ifølge mine folk som har jobbet med dette i lang tid, så er det en situasjon som vi aldri har vært i før. Vi skulle ta ut fullmakten fra regjeringen på torsdag, og da var bruddet faktum. Vi rakk ikke å hente fullmakten, og de visste når vi tok den ut. De vet også at vi får denne etter at de har levert sine økonomiske krav. Dette var en medvirkende årsak til at det ble en krevende situasjon. Vi hadde ikke rukket å sette oss ned og tilpasse innretningen på lønnsoppgjøret.

– Les også: Riset klart bak speilet

– Men Unios forhandlingsleder Arne Johannessen sier til oss at han aldri har opplevd maken. Han ville ikke skylde på noen ny og uerfaren personaldirektør i staten, men han opplevde at de som skulle forhandle ikke hadde de nødvendige fullmakter fra regjeringen. Hva slags kommunikasjon dere imellom er det vi egentlig snakker om her?

– Jeg skal ikke være eplekjekk og si at vi ikke har gjort noen feil. Vi hadde en fersk forhandlingsleder, det er helt riktig. Men resten av forhandlingsdelegasjonen er svært erfarne. Lønnskravene kom imidlertid på torsdagen, og de la bruddprotokollen oppå. De innkalte til full pressebriefing nede i foajeen her uten at vi visste om det. De visste når vi skulle ta ut fullmaktene, og de kunne ha kommet med lønnskravene før. Mye kunne blitt løst på de fem dagene som var igjen før forhandlingsfristen, sier Aasrud, som legger til at det etter hennes mening også manglet for mye på likelønnsbiten i utgangspunktet. Hun stusser på at likelønn ikke ble løftet høyere av organisasjonene i år.

– Mange mener at når regjeringen midt i lønnsoppgjøret skrev ned forventet lønnsvekst i revidert statsbudsjett fra 4 til 3,75 prosent, så var det en provokasjon?

– Det er ikke uvanlig. Det var også i revidert statsbudsjett at vi skrev ned forventet prisvekst fra 1,6 til 0,9. Samlet blir det faktisk reallønnsoppskriving.

– Ble dere møtt med krav som ikke innebar moderasjon?

– Vi ble i alle fall møtt av et lønnskrav som var mye høyere enn vi trodde det ville være. Med situasjonen rundt oss i Europa, var opp mot fem prosent i overkant av hva som er forsvarlig.

– Les også: Klar for nye slag

– Regjeringen satte bruken av frontfagsmodellen i spill, sa man i LO Stat. Og at dere tidligere har skjelt både til funksjonærer og arbeidere i frontfaget, men nå vridde det mer over til arbeidere? Skjedde det en innsnevring av den utvidede frontfagsmodellen i offentlig sektor?

– Det mener ikke jeg. Vi har hatt samme tilnærming til frontfaget nå som tidligere. Det er ingen tvil om at 2,15 prosent var det sentrale tilbudet i verkstedsoverenskomsten i frontfaget. Det er jo bare tipping på hva som blir de lokale tilleggene i frontfaget. Det er det ingen som vet før etter jul, derfor har vi mellomoppgjør. All tippingen gjorde det mer vanskelig, sier Aasrud.

– Dere snevrer ikke inn på forståelsen av modellen for å tvinge gjennom moderasjon?

– Nei, det gjør vi ikke. Men jeg har aldri hatt noe ønske om å betrakte frontfaget som et gulv i offentlig sektor. Det var ikke frontfagsmodellen ment å være. Den er mer ment å betraktes som et tak i offentlig sektor. Det er ingen grunn til at offentlig sektor skal ha en høyere lønnsutvikling enn konkurranseutsatt industri. Det er viktig å også ha arbeidsbetingelsene i det private og det offentlige med i betraktningen, for eksempel pensjonsvilkårene. Her må man ha med seg hele det totale bildet, mener Aasrud.

Hun innrømmer at hun gjerne skulle vært streiken foruten, og at det kanskje var fristende å kjøpe seg ut av hele situasjonen. Det var imidlertid ikke et alternativ. (ANB)

– Les også: Frykter ikke fagbevegelsen

2. juni ble det enighet mellom LO Stat, YS Stat, Akademikerne og staten i det statlige lønnsoppgjøret. Oppgjøret har en ramme på 3,97 prosent, i tillegg kommer resirkulerte midler på 0,1 prosent. Til sammen utgjør dette 4,07 prosent, nært anslaget for frontfaget i industrien.

Frontfagsmodellen innebærer at den konkurranseutsatte industrien legger rammene for lønnsveksten i norske lønnsoppgjør. Den utvidede frontfagsmodellen i offentlig sektor innebærer at man skal skjele til lønnsutviklingen både for industriarbeiderne og funksjonærsjiktet i industrien.

Ved å få på plass en reguleringsklausul for mellomoppgjøret neste år, sikrer man at de statstilsatte ikke blir hengende etter industrien, som ennå ikke har gjennomført sine lokale oppgjør. Dette var kjernen i den prinsipielle uenigheten som var en medvirkende årsak til streiken, ifølge arbeidstakerne i LO Stat.

Oppgjøret har en innretning med et høyt generelt tillegg, og en pott til lokale forhandlinger som bidrar til at virksomhetene kan gjennomføre sin lokale lønnspolitikk. I tillegg avtalte partene sentrale tiltak som viderefører arbeidet med likelønn i staten.

Oppgjøret sikrer alle ansatte i staten et generelt tillegg på 12.000 kroner. Utover dette kommer sentrale tiltak som er avtalt partene imellom, samt lokale tillegg.

For en førstekonsulent i staten med 10 års ansiennitet vil dette utgjøre en økning på 17.900 kroner før de lokale forhandlingene starter. Med ett lønnstrinn i de lokale forhandlingene kan økningen bli på til sammen 24.200 kroner. (Kilde: regjeringen/LO Stat/ANB)

23.06.2012
09:30
16.12.2013 19:37



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker