JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vant over vikarbyrå

En dom fra Stavanger Tingrett «gruser» et bemanningsbyrå for usaklig oppsigelse av sveiseren Jorma Kyrö et halvt år før han kunne fått AFP.

randi@lomedia.no

Finske Jorma Kustaa Kyrö (64) fikk fast jobb hos USP Contracting i 2003. Firmaet leier ut sveisere, platearbeidere, industri¬rørleggere og mekanikere.

Kyrö var permittert to perioder i 2008 og 2009. I oktober 2009 fikk han varsel fra Nav om at dagpengeperioden gikk mot slutten, og oppsøkte daglig leder på kontoret for å få avklart situasjonen.

Det ble hett der inne. Istedenfor nytt oppdrag fikk Kyrö oppsigelse, angivelig fordi firmaet gikk dårlig og det ikke var mulig å sysselsette han. Sluttdato var satt til 14 dager senere.

På dette tidspunktet var den finske sveiseren 61 år og 6 måneder. Men han var fortsatt frisk og arbeidsfør, og helt uforberedt på å bli sagt opp. Hans helse og kompetanse som sveiser var heller ikke tema under diskusjonen på sjefens kontor.

Kyrö søkte andre jobber – uten hell. Han søkte også avtalefestet pensjon, men det ble avslag. USP Contracting kunne betalt en egenandel slik at han likevel fikk AFP. Men dette avslo bedriften. Til slutt ble han tvunget til å ta ut alderspensjon.

Grovt uansvarlig

Fellesforbundet grep fatt i saken. Finnen er bosatt i Egersund, men har i mange år vært medlem i forbundets avdeling i Florø, der han jobbet tidligere.

I den enstemmige dommen fra tingretten blir det slått fast at firmaet ettertrykkelig hadde brutt både arbeidsmiljøloven og hovedavtalen. Formkravene til oppsigelsen var ikke oppfylt. Oppsigelsesfristen var feil, den skulle vært to måneder fra første månedskifte. Da ville Kyrö manglet tre måneder på AFP-alder. Det ble ikke holdt drøftingsmøte før oppsigelsen. Da kunne partene diskutert løsninger som sikret AFP for Kyrö.

Og etter at han ble oppsagt, foretok firmaet nyansettelser uten at Kyrö fikk tilbud om arbeid.

– Arbeidsgiverens handlinger og unnlatelser framstår som grovt uansvarlige. En grovt uansvarlig saksbehandling medvirket til at Kyrö ikke fikk innvilget AFP, sier retten.

Sjefens mann

Rettssaken avdekket også at bedriften ikke har noen tillitsvalgtordning som fungerer. På nettet presenterer Stavanger-bedriften seg som en bedrift med om lag 60 ansatte og egen bedriftsklubb. Men eneste tariffavtale som ble lagt fram under rettssaken, gjaldt for ti år siden, og daværende klubbleder ble ikke ført som vitne.

«Tillitsmannen» var utpekt av daglig leder Kjell Jan Nådland allerede i 2001 – de hadde vært kolleger i et tidligere firma som gikk konkurs. Han kjente ikke til lønns- og arbeidsavtalen før dagen før rettssaken, visste ingenting om bedriften og hadde heller ikke vært med på drøftinger om oppsigelser eller permitteringer, sa han i retten.

Stavanger Tingrett festet ingen lit til argumentene og forklaringene fra USP Contracting. Retten avviser argumentet om at bedriften er prisgitt kundens ønske om bestemte arbeidere.

Tvert imot mener retten at det må stilles skjerpede krav til bemanningsbransjen om ordnede arbeidsforhold og en fungerende tillitsmannsordning, nettopp fordi arbeidstakerne jobber alene eller i et fåtall på ulike arbeidsplasser.

Glad for medlemskapet

Resultatet ble at Jorma Kyrö vant saken, fikk over 1,2 millioner i erstatning, og 150.000 kroner i oppreisning.

– Saken til Jorma viser hvor viktig det er at folk er organisert, og er et strålende eksempel på at det nytter å slåss, sier Fellesforbundets distriktssekretær i Hordaland, Geir Olsen.

Et par dager før ankefristen går ut sier Jorma på telefonen fra Nord-Finland:

– Jeg kunne ikke godta oppsigelsen. Ikke bare at jeg følte meg «utslengt» og uten verdi. Det ble også vanskelig økonomisk fordi alderspensjonen er lav. Man trenger AFP i tillegg. Og rettighetene vi har kjempet for, skal gjelde alle. Det var jammen bra at jeg var medlem og kunne få hjelp – mange sier at det ikke har noen hensikt.

Nå har arbeidsgiver anket dommen. Jorma setter sin lit til at lagretten kommer til samme konklusjon som tingretten. Først da kan erstatningen komme til utbetaling.

Annonse
Annonse