JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kulturnorge slikker sårene

I formiddag samles kulturnorge for diskutere veien videre etter at Ap-landsmøtet gikk inn for å halvere kulturens andel av tippemidlene.

einar.fjellvik@lomedia.no

60 organisasjoner fra kulturlivet mobiliserte for fullt de siste dagene før Ap-landsmøtet, men ble valset ned av idrettens lobbyister. Et enstemmig landsmøte vedtok at Arbeiderpartiet skal gå inn for å øke idrettens andel av overskuddet fra Norsk Tipping fra 45,5 % til 64 %, mens kulturlivets andel reduseres fra 36,5 % til 18 %. I kroner og ører betyr det at vel 600 millioner kroner i årlige overføringer flyttes fra kulturformål til idretten.

Statsbudsjettet prøvestein

På nettsiden til Musikernes fellesorganisasjon kommenterer forbundsleder Renée Rasmussen vedtaket slik:

– Jeg tar Arbeiderpartiet på ordet når landsmøtet og ledende politikere i partiet forsikrer oss om at kulturlivet ikke skal bli skadelidende, og at kulturløftet står ved lag. Den første prøven kommer til høsten, når Regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år legges fram.

Klokka 12 i formiddag møtes organisasjonene i kulturlivet for å diskutere hvordan de skal jobbe videre for å sikre at målet om 1 % av statsbudsjettet til kulturformål blir nådd.

Avhengig av politiske konjunkturer

Det er særlig de langsiktige virkningene av ny fordelingsnøkkel for tippemidlene som har bekymret organisasjonene i kulturlivet. Før helga forklarte nestleder Anders Hovind i Musikernes Fellesorganisasjon dette slik overfor FriFagbevegelse.no:

– På kort sikt vil nok ikke en endring av tippenøkkelen være noen katastrofe. Problemet er at Kulturløftet finansieres over statsbudsjettet. Det er avhengig av politisk vilje, mens tippemidlene er en fast overføring som ikke er avhengig av politiske konjunkturer. På lengre sikt vil derfor en endring av tippenøkkelen få fatale følger for kulturlivet

LO fornøyd

LO-nestleder Gerd Kristiansen mener vedtaket på Ap-landsmøtet innebærer en styrking både av idretten og kulturen.

– Landsmøtet understreket at det er like viktig å sikre tilbudet til barn og unge gjennom det frivillige kulturlivet, sier hun, og viser til at landsmøtet understreker at Kulturløftet står ved lag, og at en prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur innen 2014.

Annonse
Annonse