JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror på regjeringsskifte

I Fremskrittspartiet snakker man stadig oftere om når - ikke hvis - man skal forhandle om regjeringsmakt på borgerlig side.

– Vi er fire forskjellige partier, men vi har felles ambisjoner, sier Siv Jensen.

Både journalistene og partiledelsen var mest av alt opptatt av å skue framover da Fremskrittspartiet tirsdag inviterte til pressekonferanse for å oppsummere det siste halvåret på Stortinget. Det skyldes nok delvis det nestleder Per Sandberg pekte på, at det er lite å oppsummere når opposisjonen ikke klarer å «flytte på én krone» i justisbudsjettet fordi de rødgrønne har flertall. Men kanskje vel så viktig er det at mulighetene for regjeringsskifte neste høst synes overhengende.

Regjeringen virker sliten og utviser en fullstendig mangel på kreativitet, ifølge Jensen. De fire partiene i opposisjon derimot finner stadig vekk sammen i politiske saker og synes mer og mer samkjørt på veien mot regjeringsskifte.

– Meningsmålingene gir Frp nå høy og jevnt stigende oppslutning etter en periode med svake tall i fjor. Det virker som mange av velgerne våre som satte seg på gjerdet i fjor, er i ferd med å komme tilbake til oss, sier Jensen til NTB.

– Les også: Sammenligner Frp med Taliban

Hvordan en borgerlig regjeringskonstellasjon kommer til å se ut, vil hun ikke konkretisere, så lenge Kristelig Folkeparti og Venstre ikke har tatt endelig standpunkt. Signaler fra de to sentrumspartiene tyder på at de foretrekker en regjering der Frp ikke inngår, men siden Frp nekter å støtte en regjering partiet selv ikke er med i, er ett alternativ at V og KrF gir parlamentarisk støtte til en regjering utgått av Høyre og Frp.

Jensen vil verken fortelle velgerne hva slags regjeringssammensetninger de kan stemme på eller hva slags politikk de kan vente seg hvis Frp kommer til makten. Kjøttvekta blir avgjørende når partiene skal forhandle om regjeringsplattform.

– Det kan vi svare på tidligst til høsten, da KrF har sagt at det vil gi en avklaring på hvem de ønsker å samarbeide med. Men Frp har sagt at vi helst ønsker å samarbeide med alle partiene på borgerlig side, sier Jensen.

Hun mener de siste månedenes evne til å finne kompromisser blant opposisjonspartiene, taler til inntekt for at det kan bygges bru over de til dels dype politiske kløftene mellom de samme partiene.

– Les også: Munnhuggeri om barnetrygd

– Det flyter av søppel og dritt. Og dessuten bringer rumenske tiggere med seg et stor kriminalitetsproblem.

Nestleder Per Sandberg, som også er leder i justiskomiteen, sparte på sin side ikke på ordbruken da han tok til orde for å endre EØS-avtalen for å få bukt med et tilsynelatende uoverkommelig problem knyttet til utenlandske tiggere i Norge. Sandberg er leder for programkomiteen, og begynner nå på arbeidet med programmet som skal gjelde for valgåret neste år.

Han hevdet rumenerne har nær sagt okkupert store deler av parkområdene på Tøyen, Grünerløkka og Grønland, noe som medfører ordensforstyrrelser og forsøpling.

– De har ikke noe annet å ta seg til her i landet enn å forstyrre offentlig orden. Vi har fremmet forslag om å gå igjennom hele EØS-avtalen, med særlig blikk på Schengen-avtalen. Det kan dreie seg om styrket grensekontroll og hva vi kan gjøre for å utvise mennesker fra Norge, sa Sandberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse