JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– AUF må bestemme Utøyas framtid

AUF-leder Eskil Pedersen sier det er utfordrende å få fram hvorfor det er så viktig for AUF å ta Utøya i bruk igjen.

– Før 22. juli hadde de fleste i Norge ikke hørt om Utøya. Derfor er det en stor kommunikasjonsutfordring å få fram hvor mye mer Utøya er for AUF enn hendelsene 22. juli, og hvor utrolig mye det betyr for oss å kunne vende tilbake, sier Eskil Pedersen til NTB.

De siste dagene har flere stemmer tatt til orde for at AUF bør gå bort fra sitt standpunkt om «å ta Utøya tilbake», som ble formulert allerede dager etter at 69 personer ble drept under terrorangrepet mot AUFs sommerleir i fjor sommer.

I innlegget «Danser vi på graven?» i Aftenposten mandag skriver AUFer og Utøya-overlevende Bjørn Ihler at AUF i respekt for de døde og deres pårørende bør arrangere fremtidige sommerleirer et annet sted. Enkelte etterlatte og andre overlevende har uttrykt det samme.

Les også: – Det var barbarisk

Eskil Pedersen sier han har stor forståelse for dem som mener dette, men ber om den samme forståelsen tilbake for at AUF ser annerledes på saken.

– I AUF er det er overveldende flertall som mener at Utøya skal tas tilbake. Det er vedtatt enstemmig både i sentralstyret og i landsstyret, og når alt kommer til alt mener jeg det er AUF som skal få lov til å avgjøre dette spørsmålet, sier Pedersen.

Han forteller at det etter de siste dagenes debatt har kommet mange og tydelige meldinger fra AUF-medlemmer på Facebook og andre sosiale medier om at de ønsker og trenger å komme tilbake til Utøya.

– Samtidig har vi full forståelse for at det finnes medlemmer som ikke vil klare å dra tilbake, det er et helt individuelt valg. Vi har visst fra dag én at det er forskjellige meninger både blant medlemmene, de etterlatte og blant kommentatorer og andre i samfunnet, men jeg håper vi kan prøve å forstå hverandre og kunne diskutere dette på en nøktern og respektfull måte, sier Pedersen.

– Les også: Glede over minnesmerker

Utøya-fondet som ble opprettet til gjenreisningen av Utøya etter 22. juli har så langt fått inn over 35 millioner kroner.

AUF-lederen sier gruppen som jobber med gjenreisningsprosjektet har kommet langt i planleggingen.

– Vi har holdt på med dette i snart 11 måneder og har kommet lenger enn mange nok tror. Når vi etter hvert er klare til å presentere planene våre, tror jeg mange vil se hvor flott og verdig det vil bli. Vi tror det vil bli trygt og føles trygt å komme tilbake på øya og at det også vil gi mye glede, sier Pedersen.

– Les også: Ikke lenger Bombeøya

Ifølge leder for Utøya AS, Martin Henriksen, vil planene trolig bli fremlagt til høsten.

Det som allerede er kjent, er at kafébygget hvor 13 personer ble drept 22. juli skal rives, og at det vil bli et eget minnested på øya.

Pedersen sier det er uklart når man igjen kan ha AUF-leir på Utøya. Flere har tatt til ordet for at det bør gå mange år.

– Det kan gå kortere tid, eller det kan gå lengre tid. En ting er hvor raskt bygningsarbeidet og det praktiske går. Teoretisk sett kan den første leieren allerede bli i 2013, men det er langt fra sikkert, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse