JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koster mer enn ventet

Samhandlingsreformen blir dyrere enn antatt for kommunene.

Overskridelsene ligger på 93 millioner kroner for årets første fire måneder.

Hvis utviklingen fortsetter ut året, kommer ekstrautgiften på 224 millioner kroner, ifølge beregninger fra Helsedirektoratet.

– Aktiviteten i sykehusene har vært noe høyere enn det som er lagt til grunn i budsjettene. Det er nå engang slik at når dette koster mer enn det man har fått gjennom statsbudsjettet, så vil det gå ut over andre tjenester i en del kommuner, sier fagsjef Rune Bye i kommuneorganisasjonen KS til NTB.

Krever pengene tilbake

Samhandlingsreformen trådte i kraft fra nyttår. Hovedmålet er å bedre samhandlingen mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten, pluss å legge mer vekt på forebygging.

En viktig del av reformen er at kommunene skal betale en del av regningen når innbyggene legges inn på sykehus, samt at de overtar ansvaret for utskrivingsklare pasienter. Til gjengjeld har kommunene fått overført 5 milliarder kroner for å ivareta sine forpliktelser.

Nå viser den første oversikten fra Helsedirektoratet at det faktiske forbruket ligger 93 millioner kroner over det som var ventet. KS krever at ordningen skal være fullfinansiert, og ber om at kommunene må få dekket utgiftene.

– Vi forutsetter at staten kommer inn, etterberegner og dekker kommunenes merutgifter. Det har vært et krav fra første stund, sier Bye.

Ulike utslag

KS understreker at det fortsatt er tidlig, og at det er behov for å se an utviklingen gjennom året. Når tallene for andre tertial foreligger, vil bildet tegne seg tydeligere.

– Samtidig gir det en indikasjon om at aktiviteten er høyere enn planlagt i sykehusene, sier Bye.

Aktiviteten på sykehusene er høyest i årets første og siste fire måneder. Perioden mai-august er mindre travel.

Bye synes det er vanskelig å vurdere hva en slik ekstrautgift vil bety for kommunene fordi situasjonen vil variere veldig fra kommune til kommune.

– Hvis det har vært unormalt høy innleggelse i en kommune, kan det slå dramatisk ut for dem, sier fagsjefen. Enkelte kommuner har allerede tatt kontakt for å rådføre seg med Helsedirektoratet. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse