JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Har ikke blitt hørt

– Det har ikke vært noen meningsbærende kontakt med regjeringen, sa Gerd Kristiansen på stortingshøringen om arbeidsmiljøloven i dag. LO og NHO sto steilt mot hverandre.
Kritisk: Gerd Kristiansen ledet LOs delegasjon under Stortingshøringen om arbeidsmiljøloven i dag. LO-økonom Knut Thonstad til høyre og LO-jurist Lorents Nagelhus til venstre.

Kritisk: Gerd Kristiansen ledet LOs delegasjon under Stortingshøringen om arbeidsmiljøloven i dag. LO-økonom Knut Thonstad til høyre og LO-jurist Lorents Nagelhus til venstre.

Sissel M. Rasmussen

Synet på midlertidige ansettelser var et hovedpunkt under høringen på Stortinget. LO-leder Gerd Kristiansen sa at regjeringen ikke har tatt hensyn til arbeidstakersiden. Hun viste til at LO har spilt inn et forslag om utvidet prøvetid.

– Men det er ikke vurdert, sa hun. LO-lederen viste til en rapport om arbeidsmarkedskriminalitet, der svært mange tunge instanser som Arbeidstilsynet, STAMI og politiet hevder at midlertidige ansettelser svekker kampen mot slike lovbrudd.

– Det er nesten ikke til å skjønne at regjeringen overser konklusjonene i denne rapporten, understreket Kristiansen. Hennes syn var at regjeringen ser bort fra faglige innspill og at Stortinget bør sende proposisjonen tilbake til regjeringen. LO står i så fall klare til et reelt trepartssamarbeid om den videre håndteringen av Arbeidsmiljøloven.

Saken skal etter planen bankes igjennom i Stortinget uka før påske.

Faglige råd mot midlertidige ansettelser

Økonom Knut Thonstad i LO viste til at OECD har snudd i spørsmålet om midlertidige ansettelser, fra å gi råd om det, til å gå mot. LOs syn er klart: Midlertidig ansettelser fører ikke til flere arbeidsplasser totalt, bare flere midlertidig jobber på bekostning av faste stillinger.

Thonstad mente videre at økt midlertidighet vil gjøre et samfunn sårbart i forhold til konjunkturnedgang, og viste i den forbindelse til Sverige og Finland. Norge har rundt 8 prosent midlertidige i dag, Sverige 16 prosent. Unge kvinner rammes særlig og med regjeringens opplegg får vi fort 15 prosent midlertidige, mente Thonstad. Han viste til at Norge har 111 000 bedrifter med 1-4 ansatte og at regjeringens forslag er at alle bedrifter vil kunne ha en midlertidig ansatt. LOs syn er at Norge vil få et større B-lag i arbeidslivet med regjeringens opplegg.

I Høyres stortingsvalgprogram for 2013 – 2017 står det at man går inn for å myke opp reglene for midlertidige ansettelser ved «midlertidige behov», mens de nå går inn for en generell adgang til å ansette midlertidig.

– Moderate endringer

NHO ser de foreslåtte endringene som moderate, og at de ikke vil gå på bekostning av et seriøst arbeidsliv. Tvert om sa NHO-sjef Kristin Skogen Lund at de foreslåtte endringene er godt tilpasset dagens arbeidsliv. Hun viste til at man står overfor store omstillinger og at Norge har hatt fallende sysselsettingsrate.

– Det er helt nødvendig med en mer effektiv utnyttelse av arbeidskraften, sa hun. NHO mener en utvidet adgang til å ansette midlertidig vil gi flere arbeidsplasser totalt sett.

– 60 prosent av våre medlemmer sier at de i så fall vil ansette flere, sa Skogen Lund. Hun ga uttrykk for at OECD ikke har studert det norske forslaget, og ville dermed ikke konkludere som LO-økonomen Thonstad. Hun erkjente at OECD hadde uttalt seg mer skeptisk til midlertidighet, men mente at det gjaldt andre arbeidsmarkeder enn det norske.

I dag er ni av ti norske arbeidstakere fast ansatt.

– Hovedregelen er og skal være fast ansatte. Bedriftene er tjent med det. De ansatte er bedriftenes viktigste ressurs, sa NHO-lederen. I dag har en arbeidstaker som har vært midlertidig ansatt i en stilling i fire år krav på fast ansettelse. NHO ville beholde denne «fireårsregelen».

Arbeidstid

Mens LO mener de foreslåtte endringer er til det verre, karakteriserer NHO det som en forsiktig oppmykning som de støtter. LO mener forslagene vil gi arbeidsgiverne mer makt til å pålegge overtid, at det blir lengre arbeidsdager og mer søndagsarbeid.

– I realiteten blir det mer uforutsigbare arbeidsdager, større problemer for eldre arbeidstakere, samtidig som det vil framtvinge mer deltid, mente førstesekretær Peggy Hessen Følsvik i LO.

– Arbeidsgiverne får mer makt gjennom at arbeidsdager på opptil 12,5 timer skal kunne avtales lokalt. Hun viste til at lokale tillitsvalgte ofte blir utsatt for krysspress og at STAMI [Statens arbeidsmiljøinstitutt] og andre har advart mot helserisiko ved for lange arbeidsdager.

– Risikoen for ulykker øker med 50 prosent ved ti timers arbeidsdag og 100 prosent hvis arbeidsdagen øker til 12 timer, sa Følsvik.

NHO, på sin side, ønsket endringene velkommen. Kristin Skogen Lund avviste LOs forståelse av at man nå vil måtte jobbe mer uten kompensasjon.

– De ansatte vil bli kompensert akkurat som før, var hennes påstand. NHO-sjefen mente den eneste forskyvningen av makt i så fall var den fra Youngstorget til lokalt nivå.

– Sånn sett kan det virke som vi har mer tillit til lokale tillitsvalgte enn det LO har, sa Skogen Lund. Om vetoretten i forhold til å anerkjenne dispensasjon fra arbeidstidsbestemmelsene, sa hun at «dette er en særrettighet som LO synes det er bra å ha».

Enige om aldersgrense

LO og NHO er enige på ett punkt, nemlig at de ikke vil øke dagens aldersgrense på 70 år. Begge organisasjoner mener kreftene bør settes inn på å heve den reelle avgangsalderen, og at man får tiltak for de fra 60 og oppover for å kunne stå til 67 år, noe de færreste gjør i dag.

– Kun 20 prosent er i arbeid når de fyller 67 år, sa Skogen Lund. Hun var for øvrig åpen for at også den bedriftsinterne grensa kan fastlegges til 70 år. I dag praktiserer både LO og NHO 67 år.

Behandling før påske

Høringen i dag vil vare til kl 19. Etter hver organisasjons innlegg er det anledning for representantene fra Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget å stille spørsmål. En Ap-representant stilte spørsmål til Skogen Lund om hun trodde økt grad av midlertidige ansettelser ville virke positivt inn på arbeidslivskriminaliteten. NHO-sjefen svarte at hun ikke trodde det ville påvirke hverken i den ene eller den andre retningen.

Før påske

Arbeidsmiljøloven skal opp i Stortinget siste uka før påske.

"Risikoen for ulykker øker med 100 prosent hvis arbeidsdagen økes til 12 timer" (Peggy Hessen Følsvik)

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Før påske

Arbeidsmiljøloven skal opp i Stortinget siste uka før påske.