JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Statoil provoserer

Fagforbundene Industri Energi og Safe mener Statoil stenger ned felt som ikke er direkte streikerammet for å provosere fram tvungen lønnsnemnd i oljearbeiderkonflikten.

einar.fjellvik@lomedia.no

Forbundene er kraftig provosert etter at Statoil i går varslet at flere felt som ikke er direkte rammet av den pågående streiken, vil bli stengt.

– En provokasjon og et åpenbart forsøk på å presse regjeringen til å vedta tvungen lønnsnemnd, sier forbundslederne Leif Sande i Industri Energi og Hilde-Marit Rysst i SAFE i en felles uttalelse.

Rammer knutepunkt

– Faktum er at de har tatt ut et knutepunkt i streik. Da må de ha visst at også andre felt ville bli rammet, svarer informasjonssjef i Oljeindustriens Landsforening (OLF) Kjetil Hjertvik.

Knutepunktet han viser til er Oseberg feltsenter, der 273 Statoil-ansatte er i streik. I går varslet Statoil at på grunn av streiken på Oseberg feltsenter må også Oseberg Sør og Oseberg Øst, samt plattformene Huldra, Brage, Veslefrikk A, Veslefrikk C og Oseberg C stoppe virksomheten.

– Les også: Streik på norsk sokkel

– Les også: Her streikes det

– Les også: Tidligpensjon - rettighet eller gave

Søkte ikke om dispensasjon

- Dette er et valg Statoil har tatt. Vi har selvsagt vært klar over at produksjonen fra disse feltene går via Oseberg Feltsenter. Derfor har vi også sittet klar til å innvilge en søknad om dispensasjon fra Statoil for at produksjonen fra disse feltene skal kunne gå som normalt, sier de to streikelederne til Industri Energi sitt nettsted.

De to understreker at en dispensasjonssøknad vil bli innvilget på minuttet. Samtidig fastholder de at regjeringen ikke har noen grunn til å gripe inn med tvungen lønnsnemnd for å stoppe streiken.

Ikke permittert

Statoil forsikrer at de som jobber på plattformer som nå blir stengt som følge av streiken foreløpig ikke vil bli sendt på land. De vil, så langt det er mulig, bli sysselsatt på rasjonell måte, skriver selskapet i en pressmelding.

Derimot vil 300 ikke-striekende blir transport til land fra Oseberg feltsenter. Også 330 ansatte ombord på den streikerammede hotellplattformen Floatel Superior vil bli transportert til land.

Også landanlegget på Tjeldbergodden, der gassen fra Heidrun-feltet tas i land, må stenge på grunn av streiken. I tillegg må deler av Sture-terminalen og Mongstad-anlegget bli berørt.

Opptrapping

Fredag klokka 10 møtes de tre fagforbundene som er i streik for å diskutere en eventuell opptrapping av konflikten. Ifølge Leif Sande i Industri Energi ligger det ikke an til noen stor opptrapping.

– Vi kommer aldri til å ta ut gasseksporten, for det har vi ikke noe behov for. Men det kan komme en opptrapping av streiken innen oljeproduksjonen, for da rammer vi selskapene, ikke samfunnet, sier Sande til NTB.

Annonse

Flere saker

Annonse