JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gransker arbeidsdødsfall

I fjor ble det registrert 42 arbeidsulykker med til sammen 46 arbeidsskadedødsfall. Nå har Arbeidstilsynet presentert en rapport som går bak tallene.

odd.arne.olafsen@lomedia.no

Arbeidsulykker som medfører at den skadde dør som følge av ulykken innen et år, regnes som arbeidsskadedødsfall i Norge.

Går bak ulykkene

I 2010 var det 46 arbeidsskadedødsfall her i landet. Arbeidstilsynets ferske rapport går bak samtlige dødsfall og beskriver hendelsesforløp, omstendigheter og årsak for hver ulykke. Noen av sakene har også omtale av rettslige etterspill, mens andre fortsatt er under etterforskning.

Arbeidstilsynets mål med rapporten er å gi en mer fyldig innsikt i hver hendelse, blant annet fordi forløpene er svært varierte. Rapporten er rettet både mot tilsynets egne inspektører, men også mot virksomheter og arbeidstakere som et ledd i å styrke og målrette det forebyggende arbeidet, men også å gi nyttig kunnskapsoverføring til bedriftene og arbeidstakerne innenfor risikoutsatte næringer.

Antall registrerte arbeidsskadedødsfall har sunket de siste tiårene. På 1970-tallet var det i gjennomsnitt 100 registrerte dødsfall i året, på 1980-tallet 76, på 1990-tallet 50 og det siste tiåret i snitt 43 dødsfall årlig. Det siste tiåret har nedgangen stanset opp og vist en svakt stigende tendens. Noe av forklaringen er at Arbeidstilsynet har fanget opp flere arbeidsskadedødsfall enn de som blir meldt til tilsynet fra arbeidsgivere eller politiet. Dette gjelder særlig trafikkulykker.

Landbruket verst

Rapporterte hendelser fra 2009 og 2010 viser at antall dødsfall var klart høyest i landbruket med 12,8 dødsfall per 1 000 sysselsatte. Transport og lagring hadde den nest høyeste forekomsten mens bygg og anlegg hadde den tredje høyeste. Fem av de ni arbeidsskadedødsfallene i transport og lagring skjedde i trafikken.

Arbeid med maskiner, kjøretøy, kraner og annet maskinelt utstyr er gjengangere også i andre næringer som landbruk, bygg og anlegg og industri.

De hyppigste ulykkesårsakene er klemt/fanget, støt/treff av gjenstand og sammenstøt/påkjørsel. Fire døde etter fall. Andre fellestrekk ved dødsfallene er at alenearbeid går igjen. Flere ulykker skjedde ved at motoriserte innretninger uforvarende ble satt i gang. Fire omkom under vedlikeholdsarbeid.

Til sammen 41 prosent av de omkomne var i alderen 40-54 år, med et gjennomsnitt på 49 år. Fire av de omkomne var i alderen 20-25 år. To av de omkomne var kvinner. Åtte av de omkomne var utenlandske statsborgere, mot to året før.

Annonse

Flere saker

Annonse