JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tallkrangelen fortsetter

Arbeidsgiverne hevder de streikende på sokkelen påfører selskapene og staten utgifter på over 1 milliard kroner.

Latterlige påstander, mener fagforeningslederne.

Det er Oljeindustriens Landsforbund (OLF) som onsdag presenterer oppjusterte tall for hva den pågående streiken blant drøyt 700 fagorganiserte på sokkelen koster. Kostnader i form av tap og utgifter til nedstengning utgjør over 200 millioner per dag, til sammen vil det ha utgjort mer enn 1 milliard kroner når partene igjen møtes til forhandling fredag formiddag.

– 15 prosent av norsk oljeproduksjon og 7 prosent av gassproduksjonen har stanset. I tillegg til at streiken fører til store økonomiske konsekvenser, skader den også Norges omdømme som en stabil leverandør, sier Jan Hodneland, arbeidslivsdirektør i OLF.

– Les også: – Statoil vil ha lønnsnemnd

Tallene er kraftig oppjustert siden forrige gang de streikende ristet på hodet av dem.

– Disse tallene blir bare mer og mer latterlige, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi til NTB.

Sande mener mange av millionene i regnestykket til OLF slett ikke er reelle kostnader:

– Selvsagt er det irriterende for selskapene å ikke få inn de inntektene de har budsjettert med. De har nok regnet med disse pengene for å kunne investere videre. For samfunnet og staten er det derimot ikke snakk om tapte verdier. Oljen og gassen ligger fremdeles igjen på havets bunn, sier han.

Han erkjenner at det koster mange millioner å trappe ned og opp virksomheten på installasjonene, men påpeker at dette er en lovlig streik.

– Det er uansett å skyte seg selv i foten å dra fram slike tall når kravene vi stiller ikke vil koste dem mer enn 35 millioner kroner i året.

Han og de andre streikende i SAFE og Lederne får full støtte fra YS-leder Tore Eugen Kvalheim:

– Jeg hører hva OLF har kalkulert seg fram til, men ingen av oss kan gå god for disse tallene.

– Les også: – Hold fingrene av fatet

I tillegg til lønnsjusteringer krever fagforeningene at Statoil-ansatte får beholde tilleggspensjonen ledelsen ønsker å avvikle. Dessuten ønsker sokkelarbeiderne samme rett til 14 dagers pappapermisjon som andre har. Det er særlig pensjonskuttet som gnager i konflikten, ettersom ledelsen i Statoil vil beholde sine gullkantede avtaler.

Teknisk Ukeblad mener å ha belegg for at Statoils oppførsel i pensjonssaken har provosert fagforeningslederne så kraftig at de har tatt saken inn i sokkeloppgjøret for å ramme Statoil-sjef Helge Lund. En rekke upopulære avgjørelser under Lunds ledelse skal ha ført til ønsket om å bli kvitt ham. Ingen vil bekrefte ryktene, og Lund selv vil ikke kommentere dem.

– Vi har ingen grunn til å tro at dette handler om å fjerne Helge Lund, det er en konspirasjonsteori vi ikke kan slutte oss til. Dette er en konflikt om innhold, ikke om enkeltpersoner, sier YS-leder Kvalheim til NTB.

Sande i Industri Energi medgir at Lunds oppførsel til tider er bensin på bålet:

– Det er klart at det er en enorm irritasjon knyttet til Helge Lunds person, han får folk ytterligere forbanna, uten tvil. Han har opptrådt arrogant og fullstendig uten sosiale antenner, men at vi skal streike for å bli kvitt ham, det blir drøyt. Den kjøper ikke jeg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse