JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Styrker seksual-undervisning

Regjeringen styrker seksualundervisningen i skolen med støtte til et eget opplegg som handler om grenser og retten til å si nei.

Målet er færre voldtekter.

Gjennom rollespill og gruppediskusjoner knyttet til sex, press og holdninger skal ungdom i alderen 12-16 år bli mer bevisste på egne og andres grenser.

Undervisningsopplegget er et av flere tiltak i regjeringens nye handlingsplan mot voldtekt, som legges fram torsdag.

– Vi ønsker at skolene enda sterkere skal vektlegge holdningsskapende arbeid. Én ting er overfallsvoldtekter på gata, som det har vært debattert mye om det siste året, men de aller fleste overgrepene skjer jo hjemme, i vennegjengen eller på fester. Her må vi sette inn mer ressurser, sier stortingsrepresentant Anna Ljunggren (Ap), som sitter i justiskomiteen.

Hun viser til at skolen er en viktig arena for forebygging og holdningsskapende arbeid, og at flere har etterlyst at skolene må bli flinkere til å ta opp disse temaene.

– Vi vet at disse voldtektene ofte ikke anmeldes. Hvis det er en kompis som går over streken, er det mange jenter som synes det er vanskelig å gå til politiet, sier hun.

– Les også: – Dra til overgrepsmottaket først

Regjeringen ønsker å øke støtten til undervisningsopplegget Uke sex, som ble introdusert i fjor. Uke Sex er en undervisningskampanje som gir supplerende materiale til undervisning om seksualitet.

Organisasjonen Sex og politikk, som står bak opplegget, får nå et tilskudd på 600.000 kroner for å utvikle en brosjyre og et konsept som tar for seg ungdoms holdninger og retten til å sette grenser for egen kropp.

– Det er en del myter om hva som er voldtekt og hva som er verdige ofre. Dette er temaer som blir tatt opp, sier kampanjeleder Gry Stordal i Sex og politikk.

Refleksjon rundt press og tvang inngår som en del av det større undervisningsopplegget rundt seksualitet. Stordal understreker at undervisningen ikke bare skal dreie seg om de vanskelige tingene, men at det vil inngå i en helhet der seksualitet ses i et positivt lys.

Diskuterer dilemmaer

Organisasjonen vil utarbeide ti-tolv ulike øvelser, som elevene kan prøve seg på. Det kan være rollespill, quiz eller at de blir presentert for et scenario som de skal drøfte. Kanskje er det en ungdom som blir utsatt for uønsket seksuell tilnærming - hva bør man da gjøre for å komme ut av situasjonen? Ulike dilemmaer presenteres, der det ikke alltid er noe enkelt svar.

Det kan være snakk om gråsoner, hvor elevene for eksempel drøfter: Hva er et samtykke? Er det ok så lenge ingen sier «nei»? I andre øvelser kan elvene ta stilling til et utsagn ved å plassere seg på den ene eller andre siden av rommet for å vise sitt standpunkt.

– Elevene får arbeide med ferdige eksempler. Slik slipper både lærer og elever å komme inn på personlige erfaringer, forklarer Stordal. Meningen er at opplegget skal invitere til refleksjoner innenfor en trygg ramme.

Gode diskusjoner

Uke sex ble innført i 2011. I år var 42.000 elever påmeldte, av totalt 260.000. Skolene står fritt til å bruke undervisningsopplegget som de vil.

Stordal mener det er viktig å begynne med bevisstgjøring av kropp og grenser så tidlig som mulig. Hun er ikke i tvil om at sjuendeklassinger er modne nok til å ta inn over seg slike temaer.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger. Lærere har notert seg at øvelsene ga gode diskusjoner i klassen, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse