JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Foreslår hybridpensjon

Forslaget til ny tjenestepensjonsordning hilses velkommen av LO, men møtes med skepsis i Unio.

einar.fjellvik@lomedia.no

Banklovkommisjonen la i dag fram sitt forslag til ny lov om tjenestepensjoner. Forslaget beskrives som en mellomting – en hybrid - mellom dagens ytelsesbaserte og innskuddsbaserte pensjonsordninger. Ifølge kommisjonens leder, Erling Selvig, er det tre hensyn som har ligger til grunn for kommisjonens arbeid:

– Ordningen skal være tilpasset hovedprinsippene i den nye Folketrygden.

– Ordningen skal være fleksibel og gi de bedriftene som har råd til det mulighet for å opptrettholde tjenestepensjonsordninger om lag på samme nivå som dagens ytelsesbaserte ordninger (2/3 av tidligere lønn).

– Den nye ordningen skal gi det Selvig omtaler som «en bedre risikofordeling» mellom pensjonskassene, bedriftene og de ansatte.

– Last ned: Hele utredningen fra Banklovkommisjonen

To modeller

For å ivareta disse hensynene skisserer kommisjonen to hovedmodeller. Begge er i utgangspunktet innskuddsordninger som baserer seg på at en viss prosentandel av lønna betales inn til pensjonsordningen og at avkastningen sørger for at pensjonsformuen vokser minst i takt med lønnsutviklingen.

Hovedforskjellen mellom de to modellene er at i den såkalte standardmodellen garanterer arbeidsgiveren for at oppreguleringen skjer, uavhengig av hvilken avkastning man oppnår på pensjonsinnskuddene. I den såkalte grunnmodellen vil man kun ha en nullgaranti.

Kommisjonen foreslår at det årlige pensjonsinnskuddet kan være på maksimalt 7 % av lønna dersom standardmodellen benyttes og maksimalt 8 % dersom grunnmodellen benyttes. I begge tilfeller beregnes det pensjonsinnskudd bare av lønn opp til 12 ganger Folketrygdens grunnbeløp. I dagens innskuddsbaserte pensjonsordninger er det maksimale innskuddet 5 %.

LO og YS positive

Både i LO og i YS blir Banklovkommisjonens forslag hilst velkommen:

- Banklovkommisjonens forslag gjør det lettere å se pensjonsordningene i sammenheng, og bedrer arbeidstakernes reelle styring over egen pensjon. Forslaget kan også legge til rette for brede kollektive ordninger, sier LO-nestleder Tor-Arne Solbakken til LOs eget nettsted.

- Dette er et spennende forslag som kan vise seg bli mye brukt i privat sektor i fremtiden, sier YS leder Tore Eugen Kvalheim.

Begge legger vekt på at det blir lagt opp til at pensjonsrettighetene oppreguleres i samsvar med lønnsveksten, at bedriftene får mer forutsigbare premier og at forutsigbarheten for arbeidstakerne bedres.

Unio skeptisk

Unios sjeføkonom, Erik Orskaug, er langt mer skeptisk til forslaget:

- Banklovkommisjonens forslag til nytt tjenestepensjonsprodukt i privat sektor tilfredsstiller alle behov en arbeidsgiver måtte ha, sier Orskaug i en kommentar på Unios eget nettsted.

- Bedriften kan spare mye eller lite til de ansattes pensjoner. Arbeidsgiver kan videre fri seg fra en hver garanti, velte all risiko over på arbeidstakerne og dermed styre unna balanseføringen av framtidige forpliktelse eller stå ved dagens reguleringsansvar for pensjonene, sier han.

Orskaug mener også at maksimalsatsen i den nye hybridordningen er satt for lavt til å gi like gode pensjoner som dagens ytelsesordninger.

Behandles neste vår

Finansminister Sigbjørn Johnsen sa da han tok imot utredningen at han har som målsetting at en ny lov om tjenestepensjoner skal være behandlet av Stortinget innen sommeren 2013. I første omgang blir utredningen sendt ut på en høringsrunde.

Annonse
Annonse