JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klare ja-tall, men lav oppslutning i Spekter

Medlemmene i fire Spekter-områder har stemt ja til resultatet av tariffoppgjøret. I hvert fall en del av dem.

may.berg@lomedia.no

LO Stat har i dag godkjent oppgjørene i Område 3 Avinor, Område 1, Orkestre og teater, Område 7 NSB og Område øvrige.

Uravstemningsresultatene viser overbevisende ja-flertall, med mellom 76 og 96 prosent ja-stemmer.

Oppslutningen om uravstemningen er imidlertid lav:

42 prosent i Avinor, 52 prosent i NSB, 49 prosent i Orkestre og teater og 46 prosent i område Øvrige, samleområdet i Spekter, med 66 virksomheter.

Oppslutningen om uravstemningen i staten, som var klart for noen dager siden, var enda lavere, med en deltakelse på bare 35,8 prosent.

Den lave oppslutningen gjør at avstemningsresultatet er å anse som rådgivende, og LO Stat har måttet gå inn og godkjenne oppgjøret.

Nestleder i LO Stat, Eivind Gran, er fornøyd med at ja-flertallet er så stort blant de som har stemt. Oppslutningen blant de stemmeberettigede, derimot, synes han er skuffende.

– Hva er botemiddelet, er det forbundene som må skjerpe seg for å få opp deltakelsen?

– Det er ikke så lett å peke på noe konkret, men Fafo har et forskningsprosjekt på ordningen med uravstemning, som kanskje kan gi oss noen svar på hvordan vi skal øke deltakelsen blant medlemmene.

Kartellsekretær Øystein Gudbrands deler bekymringen, og mener det er viktig å få opp deltakelsen.

– Den demokratiske ordningen med uravstemning i tariffoppgjøret er svært viktig for oss, sier Gudbrands.

Annonse
Annonse