JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Unge må finne lærlingplass

En tredel av elevene som søkte, fikk ikke lærlingplass i fjor. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener unge selv må ta ansvar for å finne den lærlingplassen de ønsker seg.

– Alle mennesker har et ansvar for sitt yrkesaktive liv. Man kan ikke tro at andre fikser alt for seg, sier direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, Svein Oppegård, til NTB.

Han oppfordrer elever som har søkt lærlingplass til høsten om å begynne arbeidet med å finne plassen de ønsker seg allerede nå.

– Bedrifter som ønsker lærlinger er imøtekommende overfor elever som selv tar kontakt, sier Oppegård.

– Les også: Sommerens vaktbikkjer

En tredel av totalt 22.873 søkere fikk i fjor tilbud om lærlingplass, ifølge foreløpige tall fra Utdanningsdirektoratet.

– Det er viktig at også partene i arbeidslivet og myndighetene tilrettelegger for flere lærlingplasser. Men elever må ta ansvar for egen situasjon, mener Oppegård.

Over halvparten av elevene i videregående skole begynner på en yrkesfaglig utdanning. De fleste yrkesforberedende utdanningsprogrammene er i dag organisert etter to-pluss-to-modellen, som innebærer at eleven etter to års opplæring i skole, skal ha to år som lærling i bedrift.

Offentlig ansvar

– Vi er enige med NHO om at også unge må ta ansvar, sier nestleder i LO Tor–Arne Solbakken.

Han oppfordrer, i likhet med NHO, elever til å oppsøke bedrifter som kan tenkes å ønske lærlinger. Men han understreker samtidig at det er et offentlig ansvar å sørge for nok lærlingplasser.

– Å sørge for at alle kan fullføre videregående opplæring, er et offentlig samfunnsansvar, sier han.

– Om lag 70 prosent av lærlingplassene er i dag i NHO–bedrifter. Andre arbeidsgiverorganisasjoner og offentlig sektor må ta sitt ansvar for å øke antallet lærlingplasser, mener Solbakken.

Søkte selv

– Jeg ville være med på å påvirke hvilken lærlingplass jeg skulle få. Det gjorde jeg ved å aktivt søke på egen hånd, i tillegg til søknaden man uansett må sende inn, forteller Mari Røkke (19), reiselivslærling i VisitOslo.

Da hun først kontaktet VisitOslo, var bedriften ikke lærebedrift.

– Vi hadde tidligere vurdert muligheten for å bli en lærebedrift. Da vi fikk søknaden fra Mari, fant vi fram de gamle papirene, forteller Synne Myhre, driftssjef for avdelingen for turistinformasjoner i VisitOslo.

– Ved å være en lærebedrift er vi med på å sikre at fremtidens kompetanse i reiselivsbransjen er god, mener Myhre.

Røkke forteller at det var skummelt å gå til intervju, men at det hadde vært enda skumlere hvis hun ikke hadde søkt selv.

– Det hadde vært nervepirrende å ikke vite om jeg ville få lærlingplass – og hvis jeg hadde fått lærlingplass, kunne jeg ikke valgt hvor, sier hun.

Samarbeidsprosjekt

NHO og LO lanserte i januar samarbeidsprosjektet Nasjonal Aksjon Lærebedrift.

- Samarbeidet har allerede fått flere bedrifter til å ta inn lærlinger, ifølge Oppegård.

I april signerte kunnskapsminister Kristin Halvorsen og partene i arbeidslivet en såkalt samfunnskontrakt, med mål om 20 prosent flere lærlingplasser innen utgangen av 2015.

– Det er alles ansvar å sørge for at samfunnskontrakten blir oppfylt, sier Solbakken. (ANB–NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse