JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sokkelstreik på stedet hvil

Fagforbundene Lederne, Safe og Industri Energi er enige om å ikke ta ut flere medlemmer i streik på norsk sokkel.

Streiken lammer for tiden 15 prosent av norsk olje- og gassproduksjon.

Fagforbundene Lederne, Safe og Industri Energi ble tirsdag enige om å ikke ta ut flere medlemmer i streik på norsk sokkel. I alt ble 708 medlemmer tatt ut i streik fra mandag forrige uke. Kort tid etter valgte Statoil å stenge produksjonen på en rekke installasjoner i tillegg, som følge av streiken. Siden har det stått stille i konflikten, der begge parter mener de viser evne til dialog og anklager motparten for å være vrang.

– Les også: EU-enighet løftet børsen

– Vi kom i dag til samme konklusjon som fredag, vi endrer ingenting, selv om det er stort trykk og pågang av medlemmer som ønsker å trappe opp streiken. Men vi mener at streiken rammer tilstrekkelig nå. Dessuten vet vi at myndighetene følger nøye med, og vi ønsker ikke at dette skal gå til tvungen lønnsnemnd, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi til NTB.

Lite kreative

Sammen med Hilde-Marit Rysst (SAFE) og Jan Olav Brekke (Lederne) sier Sande at de har vist vilje til å komme arbeidsgiverne i møte:

– Vi har hatt sonderinger med dem, men de har ikke antydet noen måte å komme seg ut av dette på. Vi er villige til å diskutere flere alternativer når det gjelder pensjonskravet, men der er de ikke villige til å være kreative i det hele tatt, sier Sande, som understreker at det ikke er noe alternativ å droppe pensjonskravet:

– På et eller annet tidspunkt må arbeidsgiverne komme oss i møte. Vi får se hvem som holder ut lengst av oss.

Oljeindustriens landsforening (OLF) representerer arbeidsgiverne og mener på sin side at det er de ansatte som burde komme dem i møte.

Får mer enn nok

OLF mener de har strukket seg langt og at fagforeningene slett ikke jenker seg:

– De har allerede fått et svært sjenerøst tilbud som innebærer 5 – 6,5 prosent i lønnstillegg, mye mer enn det andre arbeidstakere i Norge får i år. De er i utgangspunktet veldig godt betalt. De sier de vil ha pensjonen tariffestet utover AFP, men det har ikke vi mandat til å gjøre. En slik avgjørelse er opp til selskapene, og det er noe fagforeningene vet, sier kommunikasjonssjef Eli Ane Nedreskår.

– Les også: SV vil bremse oljetempoet

Hun håper de streikende frafaller pensjonskravet.

– Det kravet har de ingen sjanse til å få igjennom hos oss. Bedriftene kan gå inn og lage egne avtaler, men å gjøre det etter at pensjonsreformen har trådt i kraft ville være lite lojalt overfor det som er vedtatt.

Statoil følger reform

Streikekravet om å få beholde tilleggspensjonen fra fylte 62 år er rettet mot Statoil:

– Politikerne har besluttet en pensjonsreform for at folk skal stå lenger i arbeid. Dette fulgte vi opp i Statoil ved å fjerne en gavepensjon, sier pressekontakt Bård Glad Pedersen.

– Kan det blir aktuelt å gjeninnføre den?

– Vi syns ikke det er riktig at vi skal bevilge oss tidligpensjonsordninger i Statoil som andre grupper i samfunnet ikke får, svarer Pedersen, som påpeker at Statoil også etter omleggingene har konkurransedyktige pensjonsordninger.

Han gjør det for øvrig klart at det ikke er aktuelt for Statoil å blande seg i forhandlinger mellom OLF og fagforbundene:

– Vi ønsker ikke å kommentere pågående lønnsforhandlinger. Alt vi kan gjøre er å informere om streikens konsekvenser for oss, sier han.

OLF har regnet seg fram til kostnadene som følge av streiken vil passere 2 milliarder kroner onsdag. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse