JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber AUF vente med Utøya

Traumeeksperter råder AUF til å bruke mer tid før de bestemmer om det skal arrangeres nye sommerleirer på Utøya.

Flere etterlatte mener nye leirer på øya vil føles som et overtramp. Samtidig er det mange i AUF som vil tilbake til øya, for å hedre de døde.

– Jeg tror det er viktig at noen på et overordnet plan setter seg ned og diskuterer hva som skal skje på og med Utøya og lytter godt til alle parter. Selv om man er kommet fram til en form for kompromiss mellom AUF-ledelsen og etterlatte i forbindelse med 22. juli i år, vil dette trolig bli et problematisk tema i mange år fremover, sier krisepsykolog Atle Dyregrov til VG.

Han får støtte av forsker Grete Dyb ved Nasjonalt kompetansesenter om vold og traumatisk stress.

– Mitt råd til AUF er å ikke presse fram avgjørelser som blir tunge å bære for overlevende eller etterlatte. Det er viktig å ta tiden man trenger til å tenke gjennom om bruken av øya skal bli som den har vært, eller om det skal det bli en annen type bruk, sier Dyb.

Les også: Første minnesmerket avduket

AUF-leder Eskil Pedersen sier de lytter til råd.

– Vi lytter til alle råd og innspill. Samtidig mener jeg psykologer og forskere kan velge å gi råd direkte til oss fremfor å servere dem i mediene, sier AUF-lederen til VG.

Han mener det er AUF som må avgjøre gjenreisningsarbeidet på Utøya.

- I den prosessen er medlemmene våre og berørte av 22. juli dem vi lytter spesielt til, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse