JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik i Statoils barnehager

- Et hjerterått forsøk på tariffhopping, sier Industri energis forhandlingsleder om hvorfor de brøt meklingen med Stiftelsen Statoils barnehager og sendte 60 ansatte ut i streik fra i dag.

I alt fire Statoil-barnehager i Stavanger og Bergen med plass til 263 barn må holde stengt fra og med i dag på grunn av streik.

Tariffhopping

Kjernen i konflikten er at Stiftelsen Statoils barnehager har meldt seg inn i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) og krever at deres landsdekkende tariffavtale gjøres gjeldende også for de ansatte i Statoil-barnehagene.

- Vi avviste ikke overføring til annen tariffavtale i regi av PBL, men har som selvsagte krav at opparbeidede lønns- og arbeidsvilkår fra dagens avtale overføres til ny avtale, sier forhandlingsleder for Industri energi, Gro Losvik til forbundets eget nettsted.

Ifølge Losvik var ikke motparten villig til å diskutere en slik løsning.

- I stedet krevde de at en rekke tariffestede betingelser skulle omgjøres til administrative forordninger. Det er uakseptabelt. Da kan Stiftelsen Statoil barnehager i neste omgang ensidig fjerne disse med et enkelt pennestrøk. Det har vi sett at Statoil uten å mukke, både er villige og i stand til, så det er helt uaktuelt, sier Losvik.

Dobbel streikerett

Daglig leder Magnhild Brekke i Stiftelsen Statoils barnehager sier til NTB at stiftelsen er innstilt på å få til gode overgangsordninger, men at Industri Energi sitt krav er umulig å innfri.

- Industri Energi vil ha en selvstendig tariffavtale, og det kan ikke vi tillate. Det vil gi de ansatte en dobbel streikerett, og det er i strid med reglene i organisasjonslivet, sier Brekke.

Også Gro Losvik bekrefter at arbeidsgiveren under hele forhandlingsprosessen har forsikret de ansatte og klubben om at ingen skal gå ned i lønn og at alle skal få gode overgangsordninger.

- Disse forsikringene har vært et spill for galleriet for å få oss med på forhandlingene. Nå viser det seg at framforhandlede rettigheter blir strøket over en lav sko. Og dette gjør de med de arbeidstakerne som har lavest lønn i Statoil-familien. Hjerterått, spør du meg, sier Losvik.

Annonse
Annonse