JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lockout på norsk sokkel

Arbeidsgiverne varsler lockout for å få slutt på sokkelstreiken og stenger ned all produksjon av olje og gass fra midnatt natt til tirsdag.

– Vi har ikke noe annet virkemiddel for å få en slutt på streiken. Derfor varsler vi lockout i et forsøk på å framprovosere en forhandlingsløsning, sier informasjonssjef Eli Ane Nedreskår i Oljeindustriens landsforening (OLF) til NTB.

Streiken blant ansatte på olje- og gassinstallasjonene på norsk sokkel har vart i tolv dager og har påført selskapene anslagsvis 2,3 milliarder kroner i rene tap og tapt inntjening, ifølge Nedreskår.

– Les også: Streik kan koste milliarder

Lockouten betyr i praksis at all produksjon av olje og gass på sokkelen blir stoppet og vil medføre at tapene skyter i været. Smertefullt, men nødvendig, ifølge OLF. Så langt er «bare» 15 prosent av oljeproduksjonen og 7 prosent av gassproduksjonen stoppet.

Til sammen 6.515 ansatte som er organisert i Industri Energi, SAFE og Lederne blir dermed stengt ute fra arbeidsplassene sine. Streiken har også medført at 1.000 ansatte i leverandørindustrien er permittert.

Fullstendig fastlåst

– Vi er i en fullstendig fastlåst situasjon, hvor arbeidstakerne krever tariffestet pensjonsordningen sin, et krav vi ikke har mandat til å etterkomme. Vi vil aller helst at de revurderer vårt tilbud, som innebærer et lønnstillegg på over 5 prosent, men om det ikke skjer ønsker vi at myndighetene griper inn med de virkemidlene de har til rådighet, sier Nedreskår.

I praksis betyr det at arbeidsgiverne forsøker å tvinge de ansatte til forhandlingsbordet, men ber om tvungen lønnsnemnd hvis forsøket mislykkes.

Slik forbundsleder Leif Sande i Industri Energi ordlegger seg, synes det å være det eneste realistiske utfallet av konflikten. Da NTB snakket med ham rett etter at lockout-varselet ble offentliggjort var han regelrett forbannet.

– Dette er så utrolig feigt og har sitt sidestykke bare i da Russland stengte gasstilførselen til Ukraina. Nå skal vi holde ut så lenge det er mulig uten å framtvinge lønnsnemnd. Inntil da skal arbeidsgiverne få steike i sitt eget fett, sier Sande.

Omstridt pensjon

Han utelukker så å si en forhandlingsløsning, fordi smertegrensen i forhandlingene ble nådd da arbeidsgiverne nektet å tariffeste tilleggspensjonen som gir rett til full opptjening av pensjonsrettigheter ved fylte 62 år. Han fnyser av påstanden om at forhandlingsutvalget til OLF ikke har mandat til å etterkomme pensjonskravet.

– Hvis de ikke har mandat til å forhandle, så får de si opp jobbene sine. Selvsagt har de mandat og fullmakter til å forhandle om hva det måtte være, sier Sande.

Arbeidskonflikten nådde en foreløpig topp onsdag ettermiddag, da partene etter fem timer ved Riksmeklerens bord gikk fra hverandre uten noen form for tilnærming.

– Jeg er først og fremst utrolig skuffet. Vi har forsøkt å finne en felles enighet, og jeg registrert at vi ikke har beveget oss i den retningen, sier Jan Olav Brekke, forbundsleder i Lederne, til ABC Nyheter.

– Svært alvorlig

– Det vil være svært alvorlig for Norge dersom lockouten på norsk sokkel blir gjennomført, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe til Adresseavisen.

– Hvis vi får en full nedstengning av norsk sokkel, vil det være svært alvorlig. Norge står for 20 prosent av gassleveransene til Europa. Da sier det seg selv at det er umulig bare å tenke tanken på at disse leveransene skulle opphøre, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) til Adresseavisen.

Borten Moe vil ifølge avisen ikke si noe om Oljeindustriens Landsforenings varsel om lockout kan føre til tvungen lønnsnemnd, og påpeker at det er arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) som eventuelt vil få ansvaret for å gjennomføre dette.

Olje prisen opp

Oljeprisen gjorde umiddelbart et byks oppover da lockouten ble kjent.

Prisen på nordsjøolje av Brent-kvalitet steg med mer enn 2 dollar fatet, men gikk deretter noe ned igjen, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Klokka 12.41 norsk tid lå prisen på 101,69 dollar fatet.

Analytikere betegner prisøkningen som en spontan reaksjon på varselet om lockout og fastslår det er svært usannsynlig med en langvarig lockout.

– Norge er kjent som en pålitelig produsent, så hvis det blir noe av lockouten, vil regjeringen raskt gripe inn, sier analytiker Carsten Fritsch i Commerzbank.

På Oslo Børs ble Statoil-aksjen sendt brått ned da varselet kom. Etter hvert tok den seg noe inn igjen, og fallet lå på om lag 1,3 prosent torsdag ettermiddag.(ANB-NTB)

Hel eller delvis arbeidsstans som en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening iverksetter for å fremtvinge en løsning av en tvist med en fagforening.

I Norge er lockout anerkjent som lovlig kampmiddel i tariffrettslige interessetvister.

En lockout kan iverksettes etter kollektivt varsel til en arbeidstakerorganisasjon, med virkning for organisasjonens medlemmer.

Lockout er arbeidsgiversidens motsvar til streik.

Annonse
Annonse

Hel eller delvis arbeidsstans som en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening iverksetter for å fremtvinge en løsning av en tvist med en fagforening.

I Norge er lockout anerkjent som lovlig kampmiddel i tariffrettslige interessetvister.

En lockout kan iverksettes etter kollektivt varsel til en arbeidstakerorganisasjon, med virkning for organisasjonens medlemmer.

Lockout er arbeidsgiversidens motsvar til streik.