JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler full lockout

Ha is i magen og la arbeidsgiverne steke i sitt eget fett, er rådet fra Industri Energi-leder Leif Sande til regjeringen etter at Oljeindustriens Landsforening torsdag varslet full lockout på sokkelen.

einar.fjellvik@lomedia.no

Så sent som i onsdag kveld satt OLF og de tre fagforbundene som har vært i streik siden 24. juni i møte hos Riksmekleren for å forsøke å finne en løsning på konflikten. Møtet mislyktes, og torsdag formiddag spilte arbeidsgiverne lockout-kortet. 6.515 oljearbeidere blir utestengt fra og med tirsdag kl 00.00.

– Konflikten er fastlåst og kravene er urimelige. Vi ser dessverre ingen annen utvei enn å varsle lockout, skriver Jan Hodneland, forhandlingsleder i OLF på organisasjonens hjemmeside.

Ifølge OLF vil selskapene umiddelbart starte forberedelsene til å stenge produksjonen slik at all produksjon av olje og gass ville være stanset i løpet av noen timer etter midnatt, natt til tirsdag.

Tar Norge som gissel

Leif Sande, leder for fagforbundet Industri Energi, er ikke i tvil om at OLFs hensikt er å presse regjeringen til å stoppe hele konflikten med tvungen lønnsnemnd.

- De forsøker å ta hele Norge som gissel ved å sette Norges renommé som en pålitelig gassleverandør til Europa på spill og håper at myndighetene skal reagere med lønnsnemnd, sier han i en kommentar til FriFagbevegelse.no.

Norge står for 20 % av gassleveransene til Europa, men Sande ber likevel regjeringen ha is i magen:

- Det skaper ingen akutt krise om gasseksporten til Europa stopper opp nå på sommeren. Det er nok gass tilgjengelig. Derfor bør myndighetene nå ha is i magen og la arbeidsgiverne steke i sitt eget fett, sier Sande.

Også de to andre forbundene som er i streik reagerer kraftig på bruken av lockout:

- Vi er skuffet. Det er ironisk at OLF, etter å ha kritisert oss for å påføre samfunnet store økonomiske tap, nå stenger ned hele sokkelen, sier forbundsleder Jan Olav Brekke i Lederne.

- Lockout er maktmisbruk og en overreaksjon fra OLF, sier forbundsleder i SAFE, Hilde-Marit Rysst.

Arbeidsdepartementet opplyser til NTB at man foreløpig ikke har tatt noe initiativ til tvungen lønnsnemnd, men at situasjonen blir vurdert fortløpende.

Pensjon i fokus

Det sentrale stridstemaet i konflikten er oljearbeidernes rett til å kunne gå av med full pensjon ved fylte 62 år. Under lønnsoppgjøret i 1998 fikk det daværende oljearbeiderforbundet Nopef (nå en del av Industri Energi) presset fram slike pensjonsordninger i alle operatørselskapene.

Tidligere i år besluttet Statoil å avvikle sin tidligpensjonsordning for alle ansatte – unntatt topplederne. Det provoserte fagforbundene Industri Energi, Safe og Lederne til å reise kravet om å få tariffestet tidligpensjon ved årets lønnsoppgjør.

Motparten, Oljeindustriens Landsforening, har blankt avvist kravet. De mener pensjonsordninger ut over den generelle AFP-ordningen ikke har noe i en tariffavtale å gjøre.

- Reint prinsipprytter, var Industri Energi-leder Leif Sandes kommentar da FriFagbevegelse.no snakket med ham etter gårsdagens møte hos Riksmekleren.

- Det hadde ikke kostet dem ei krone å imøtekomme våre krav, hevdet Sande.

12 dager i streik

Det var på selveste St Hans-natta at meklingen i sokkeloppgjøret brøt sammen. Siden 24. juni har 708 medlemmer av Industri Energi, Safe og Lederne vært i streik på Heidrun- og Skarv-feltene utenfor Nordland og på Oseberg feltsenter i Nordsjøen, samt om bord på hotellplattformen Floatel Superior.

Statoil har i tillegg stengt produksjonen på en del plattformer som ikke er direkte streikerammer, men som selskapet hevder ikke kan drives videre på grunn av streiken på Oseberg feltsenter.

De streikende forbundene har flere ganger vurdert om streiken skulle trappes opp, men de har avstått fra dette for å unngå å provosere fram tvungen lønnsnemnd.

Annonse

Flere saker

Annonse