JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SL setter medlemsrekord

Skolenes Landsforbund verver medlemmer som aldri før. På fire år er økningen nærmere 20 prosent og forbundet teller nå snart 6 000 medlemmer. En fersk rekrutteringsplan setter enda tøffere mål.

odd.arne.olafsen@lomedia.no

I mars 2007 passerte Skolenes Landsforbund (SL) 5 000 medlemmer. Etter en aktiv vervekampanje er medlemstallet snart økt med tusen til. Men det stanser ikke der. SLs landsstyre vedtok i slutten av mars en plan for å nå 7 500 medlemmer innen 2013.

– LO-kongressen for to år siden vedtok å satse på studenter. Det har vi konkretisert i en form som virkelig har gitt resultater. En koordinerende arbeidsgruppe har gått ut til høyskoler og andre studiesteder og presentert hva LO-familien står for. Det har fått lærerstudentene til også å tenke fagorganisering, sier Anne Finborud, 1. nestleder i SL, til LO-Aktuelt.

Kvinnene først

Det er særlig blant kvinner medlemsøkningen har kommet. Ferske tall viser at kvinner er i flertall i aldersgruppen 40-50 år, og at andelen kvinner er enda høyere i de yngre aldersgruppene.

– Dette viser jo at kvinner tar til fornuften først, understreker Finborud med en latter.

Hun mener at SLs synlighet har vært avgjørende for nyrekrutteringen.

– Vi har vært tydelige på endringer i lovverket og strukturendringer som berører studentenes vilkår og gitt klare signaler på endringer i selve lærerutdanningen. Vi har også skolert våre tillitsvalgte i det verdigrunnlaget SL står for. Samtidig har vi lagt vekt på å presentere hva en fagorganisasjon er og hvorfor det er smart å organisere seg. Vi har nok vervet en del studenter på at de ser betydningen av å forberede seg på yrkeslivet, sier Finborud.

Engasjerte studenter

SL har ikke hatt noen egen strategi for å «rappe» medlemmer fra konkurrentene.

– Det har først og fremst vært gøy å diskutere ideologi med studentene. De er opptatt av livet sitt, både når det gjelder miljø og fordelingspolitikk. Samtidig har det vært lett å vise forskjellen på LO og andre organisasjoner. Studentene ser at skuta går riktig vei, for å si det sånn. Strengt tatt burde halvparten av lærerne vært innenfor LO allerede. De trenger et LO-alternativ når de skal organisere seg, fastslår Finborud.

Øker bemanningen

Medlemsøkning betyr også mer å gjøre. Derfor har SLs landsstyre vedtatt å ansette en fjerde forbundssekretær fra høsten av. Forbundskontoret vil også øke bemanningen med en ny førstesekretær. I tillegg skjer det en endring av det regionale apparatet der studenter som kontaktpersoner, et eget studentutvalg, student- og ungdomskonferanser og samarbeid med LOs student- og ungdomsapparat blir viktige verktøy i den videre medlemsrekrutteringen.

Annonse

Flere saker

Annonse