JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV-topper frykter kraftig tilbakeslag for EØS-kritikerne

SV-leder Audun Lysbakken frykter EØS-opposisjonen vil forsvinne på Stortinget med SV ute.

knut.viggen@lomedia.no

– Fagbevegelsen trenger SV som en pådriver, sier partileder Audun Lysbakken. Tallene fra forrige helg, som viste en oppslutning om SV langt under sperregrensen på meningsmålingene, har sendt sjokkbølger gjennom partiet.

Nå mobiliseres det for fullt. Og det er fagbevegelsens radikale tillitsvalgte som skal lokkes ned fra gjerdene og inn i stemmelokalene.

– Vi er opptatt av at det skal finnes stortingspolitikere de neste fire årene som jobber aktivt mot at EØS skal få skade arbeidslivet vårt, sier Lysbakken, som på tross av EØS-motstand i andre partier, for eksempel Sp, mener SVs standpunkt er ganske unike i norsk politikk.

– Senterpartiet er jo en god alliert i EØS-debatten, men det er jo ikke arbeidslivssiden de er mest opptatt av, forklarer Lysbakken.

Viktig verktøy

Lysbakken mener SV er et viktig verktøy for tillitsvalgte som ønsker å kjempe mot direktiver som skader norsk arbeidsliv.

– Vi vil ha et regelverk i det norske arbeidslivet som vi om nødvendig må utfordre Brussel på. Et eksempel er jo Jernbanepakken som etter alt å dømme blir den helt store kampsaken i den kommende stortingsperioden, sier Lysbakken. Han mener pakken, som ser ut til gli gjennom EU-systemet, er ett av de mer dramatiske påleggene Norge har fått fra EU.

– Vi risikerer å bli påtvunget en omfattende konkurranseutsetting, sier Lysbakken, som mener dette er et eksempel på EØS-avtalen på sitt verste.

- Mitt og SVs viktigste løfte til tillitsvalgte i fagbevegelsen er at vi skal slåss med nebb og klør mot denne jernbanepakken, sier Lysbakken.

Effektiv opposisjon

SV-lederen mener tillitsvalgte som er opptatt av EØS ikke har noen grunn til å være misfornøyde med partiets innsats.

– Vi har sammen med Ap fått til nei til Postdirektivet. I tillegg har vi fått til dissens mot de viktigste direktivene fra EU. Og SV er hundre prosent til å stole på i slike saker, sier Lysbakken. Han mener det nå handler om hvorvidt SV kommer over sperregrensen eller ikke.

– Et SV under sperregrensen vil det være et sterkt tilbakeslag for de som jobber mot EØS i et arbeidslivsperspektiv, sier Lysbakken.

Jan Olav Andersen er faglig leder og sentralstyremedlem i SV.

– SV er for å si opp EØS-avtalen og erstatte den med mindre omfattende handelsrelasjoner, men vi ser også at vi er et godt stykke unna flertall på Stortinget for et sånt standpunkt, sier Andersen. Han mener det blir viktig å kjempe mot enkeltvirkningene av avtalen hver eneste dag så lenge de rødgrønne sitter med makten.

Allmenngjøring

Audun Lysbakken og SV vil ikke bare slåss mot direktivene, men også kjempe for å flytte frem fagbevegelsens posisjoner i det norske arbeidslivet.

– Det vi er særlig opptatt av er å forenkle prosessene rundt allmenngjøring. Det er det viktigste verktøyet vi har mot sosial dumping, sier Lysbakken. Han møter mange tillitsvalgte som tar opp at det er for vanskelig å få allmenngjort tariffavtaler.

– Det er ett av de spørsmålene vi må være villige til å utfordre Brussel på hvis det viser seg at de setter grenser i hvor langt man kan gå i å forenkle kravene til dokumentasjon. I dag ser at det er for byråkratisk og for vanskelig å få til det ofte helt avgjørende tiltaket, sier Lysbakken.

Jan Olav Andersen lover at SV vil kjempe knallhardt i en eventuelt ny regjeringsforhandling for å sikre at det skal bli betydelig enklere å allmenngjøre tariffavtaler.

– Så vil vår styrke på Stortinget avgjøre hvor langt vi vil komme i disse forhandlingene, sier Andersen.

Håper på SV

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, håper mobiliseringen til SV lykkes og at partiet klarer å komme over sperregrensen på fire prosent. Men noen drahjelp fra storebror i den rødgrønne regjeringen blir det ikke. I valgkampen kjemper partiene hver for seg om stemmene.

– Vi har stått skulder ved skulder med SV i en rekke saker, og regjeringen har levert blant annet på tiltak mot sosial dumping. Så er vi uenige i EØS-spørsmålet, sier Johansen, som ikke helt overraskende er mest opptatt av å sikre flest mulig stemmer til Arbeiderpartiet.

– Nå står det mellom Høyre og Fremskrittspartiet og en rødgrønn regjering. Det vi frykter først og fremst er at en H/Frp-regjering vil endre arbeidsmiljøloven, med de betydningene det vil få for norsk arbeidsliv og norske arbeidstakere, sier Raymond Johansen.

Annonse

Flere saker

Annonse