JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO venter tøffe tak om pensjon

Pensjon blir en av hovedsakene for LO både under kongressen og neste hovedoppgjør.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Tjenestepensjon i privat sektor blir en av de store reformene som nå står for tur. Det er nemlig fortsatt et stykke vei igjen før vi har løst pensjonsspørsmålet skikkelig, selv om mye er oppnådd i dette århundret, sier LO-leder Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi må ha bredere kollektive ordninger som kan administreres sammen med arbeidsgiverne. Det hadde arbeidsgiverne også vært tjent med. Vi kan få mer pensjon for pengene og mindre administrasjon, og ikke minst mer forutsigbare ordninger, legger Flåthen til.

LOs nestleder Tor-Arne Solbakken slår fast at dette blir en av de virkelig store sakene på LO-kongressen i mai, og at hovedoppgjøret i 2014 vil ha pensjon som en av hovedoverskriftene ved siden av en etter- og videreutdanningsreform.

– Les også: LOs nye kampsak

– Nå har Banklovkommisjonen levert en innstilling, så skal regjeringen og Stortinget si sitt. Men det blir et voldsomt kjør på dette også etterpå, for vårt utgangspunkt er at vi skal ha det inn i avtaleverket som brede kollektive ordninger. I dag er dette arbeidsgiverstyrt i nesten alle tilfeller. Vi skal ha en hånd på rattet, både i forhold til utforming av ordningene og forvaltning av kapitalen, sier Solbakken til ANB.

Banklovkommisjonen har foreslått en hybridordning, altså en mellomting mellom innskuddspensjon og ytelsespensjon.

– I dag er det to typer tjenestepensjon i privat sektor. Den ene er en innskuddsordning der bedriften betaler inn mellom to og fem prosent av lønna. Pensjonen din er avhengig av den avkastningen som denne kapitalen gir. All risikoen er på arbeidstakers side. Den andre er såkalte ytelsesordninger, der du skal ha en viss pensjon fra du går av og så lenge du lever, og kostnadene ved denne ordningen er det arbeidsgiver som skal ta, også risikoen. Men så har ytelsesordninger blitt veldig dyre, ettersom vi lever i et lavrenteregime der avkastningen på kapitalen er liten. Det må derfor hele tiden skytes inn ny kapital, erkjenner Solbakken.

– Les også: Tester ut omstridt LO-reform

Ytelsesordninger er altså dyrere ordninger for bedriftene og det er et sterkt press for å gå over fra disse ordningene over på rene innskuddsordninger.

– Det som ligger der nå er forslag om ordninger som er mer forutsigbare for arbeidstakerne enn innskuddsordningene, og rimeligere for arbeidsgiverne, først og fremst i forhold til enklere regnskapsregler. Jeg har selv vært med på å forhandle bort en ytelsesordning til innskuddsordning for å redde bedriften. Vi snakker om store beløp. At vi får en mellomløsning, en hybrid, det har jeg stor tro på, sier Solbakken. Det springende punktet er imidlertid å få gjennom både en hånd på rattet og tariffestede, brede ordninger.

– Les også: Regjeringen vil la folket streike

Det finnes flere pensjonsnøtter som skal knekkes. Ordningen med avtalefestet pensjon (AFP) skal evalueres først i 2017, men Solbakken slår fast at det er flere elementer i AFP-ordningen som bør justeres før den tid. Kvinner som jobber deltid har nemlig vanskeligere for å kvalifisere til AFP. Et annet problem er at det finnes flere som ordningen kan glippe for, som kanskje bare mangler uker eller måneder på å være kvalifisert.

– Det er en god ordning, og man kan ikke melde seg inn rett i forkant for å få gavepensjon fra resten av fellesskapet. Det er tøft for de som mangler bare litt for å kvalifisere, og selv om det ikke er lett å gradere, så bør vi se på flere ting rundt ordningen, avrunder Solbakken. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse