JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Historisk samling til venstre

Arbeiderpartiet, SV, Rødt og LO i Oslo sto skulder ved skulder for å forsvare arbeidstakerrettigheter på et møte utenfor Stortinget i dag. – Historisk, sier Roy Pedersen, LO-leder i Oslo.

stig.christensen@lomedia.no

LO i Oslo hadde sammen med Ap, SV og Rødt en markering for faglige rettigheter utenfor Stortinget kl 15 i dag. Roy Pedersen sier til LO-Aktuelt at dette er det eneste fellesarrangementet av denne typen mellom de tre partiene i nyere tid.

– Det er viktig for oss at disse partiene står sammen på sentrale punkter i arbeidslivspolitikken, sier Oslo-lederen i LO, etter at høyresiden har vært på offensiven i lang tid. Han mener de borgerlige pakker standpunktene sine inn i en tjukt «glawalag».

– Arbeidsgiverorganisasjonen Virke pekte nettopp på Frp som det beste partiet fordi det likestilte organiserte og uorganiserte bedrifter. Det er sterkt at de går ut på denne måten og roser bedrifter uten tariffavtale.

Pedersen kritiserer høyresiden for å åpne for flere midlertidige stillinger, og mener en regjering med Høyre i spissen vil svekke kampen mot sosial dumping. Andre ankepunkter er at Høyre har stemt mot viktige tiltak på Stortinget, at de er mot kollektiv søksmålsrett, og at det vil bli langt vanskeligere å allmenngjøre tariffavtaler. Kampen for å få flere over på deltid vil bli svekket, samtidig som Høyre vil oppheve regelen som sier at innleide arbeidere skal lønnes likt med fast ansatte. Blant annet Fellesforbundet har reagert kraftig på dette.

Borgerlig forvirring

Leder i EL & IT Forbundet, Hans O. Felix sa i sin appell utenfor Stortinget at det er flere alternativer på borgerlig side og at alt er like usikkert som for åtte år siden.

– De har ikke klart å rydde opp i det. Han viste til at de borgerlige leder klart på meningsmålingene, men at innspurten både i 2005 og 2009 reddet det rødgrønne alternativet. Forbundslederen var særlig opptatt av at dagens regler for adgang til midlertidige tilsettinger beholdes. Der har LO støtte fra Ap, SV, Sp, Rødt og Miljøpartiet De Grønne. De fire borgerlige støtter ikke et slikt krav.

– Dette er ikke minst svært viktig for unge som er på vei inn i arbeidslivet, med alt det en midlertidig stilling innebærer av usikkerhet for familien, sa Felix. Han la til at den rødgrønne regjeringen har gitt oss tiltakspakke 1, 2 og 3 mot sosial dumping og at de vil følge opp med pakke 4, 5 og 6. Her skal LO spille inn viktige krav. Hvis det blir borgerlig regjering, regnet han med bråstopp i disse pakkene. Kampen mot sosial dumping vil bli kraftig svekket.

Faglige rettigheter presses

Ingunn Gjerstad fra SV minnet om at faglige rettigheter og velferdsstaten ikke er vunnet en gang for alle. Hun viste til at det i Spania er to millioner arbeidsløse uten offentlig understøttelse, og at nesten ¾ av ungdommen i Hellas er uten arbeid.

– Folk har mista trua på demokrati i det landet som oppfant ordet.

Gjerstad mente fagbevegelsen trenger et sterkt SV på tinget som kjemper mot EU-direktiver som svekker fagbevegelsen og velferdsstaten. SV vil erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale.

– Vi forplikter oss til å følge opp LO-kongressens krav om at EØS ikke kan overprøve tariffavtaler, at lovgivningen for arbeidslivet ikke skal svekkes av EU og at EU-regler ikke kan sette til side ILO-konvensjoner Norge har forpliktet seg til å følge, sa Gjerstad.

Skole

Truls Wickholm (Ap), slo et slag for fellesskolen. Han ville ikke at de rike skal gå på en skole og resten på en annen.

– Fellesskolen er fundamentet for samfunnet vårt. Det er her vi legger grunnlaget for et land med små forskjeller, sa Ap-representanten som angrep Høyre for å ville ha en massiv privatisering av skolen.

– For dem er skolen et marked, for oss limet i samfunnet.

Truls Wickholm tok også for seg arbeidslivet.

– Høyre sier de er for at folk som ønsker det skal få jobbe i hele stillinger, men de stemmer mot loven som gir deg rett til å få en stilling som tilsvarer det du faktisk jobber. Ap-mannen var også innom pappapermisjonen, der han kritiserte Høyre for å gå imot en fedrekvote som gir fedre ryggdekning på arbeidsplassen til faktisk å få tatt ut fedrekvoten.

Må stanse høyrebølgen

Også Bjørnar Moxnes i Rødt holdt appell. Til LO-Aktuelt sier han at Danmark hadde høyrestyre i ti år, før den siste regjeringen overtok.

- De rev ned mye og det har de også gjort i Sverige, mener Rødt-lederen.

- Svensk skole er i fritt fall og klasseskillene øker. Der har de sluppet til store kommersielle selskaper i velferdssektoren, som har skuffet store summer over til USA. Moxnes er redd for at en blå – blå regjering i Norge kan føre en politikk som fører til irreversible endringer. Han vil ha kraftigere lut mot sosial dumping og kjempe for mindre forskjeller i Norge.

- Vi har fått 100 nye milliardærer i Norge under den rødgrønne regjeringen, samtidig som det er blitt flere fattige barn, hevder Rødt-lederen. Han vil ikke binde seg til Høyres skattenivå, men hente inn mere penger til felleskassa fra de som har mye å gå på.

- Hva synes du om at Rødt nå står her sammen med LO i Oslo, Ap og SV?

- Jeg mener Rødt gjør Ap og SV bedre. Husk på at Rødt var det partiet som var mest enig med LO i deres spørreundersøkelse, svarer Bjørnar Moxnes.

Annonse
Annonse